logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Круглий стіл "Концептуальні підходи щодо теорії і методології обліку інтелектуального капіталу"

Загальна інформація

  Кафедрою бухгалтерського обліку 19 березня 2010 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету проведено круглий стіл на тему: "Концептуальні підходи щодо теорії і методології обліку інтелектуального капіталу" з метою обговорення та обґрунтування концепції розвитку бухгалтерського обліку з урахуванням інтелектуального капіталу в умовах трансформації економіки під впливом інтелектуалізації діяльності та глобалізації. Проведення круглого столу є одним із кроків в напрямку подальших наукових досліджень, які здійснюються кафедрою з проблем обліку та оцінки інтелектуального капіталу. 
   У роботі круглого столу взяли участь представники бізнесу (керівники підприємств сфери малого та середнього бізнесу), громадських організацій, фахівці, науковці, що свідчить про високий науковий і професійний рівень учасників круглого столу та актуальності проблеми. 
   Протягом роботи круглого столу учасники обмінялися досвідом, обговорили проблеми розвитку бухгалтерського обліку в Україні з урахуванням сучасних глобальних економічних тенденцій, окреслили можливі шляхи їх вирішення та встановили ділові стосунки. Круглий стіл дав змогу узагальнити підходи різних наукових шкіл та окремих науковців щодо проблеми, яка була предметом обговорення. 

Виступили з доповідями:
1. Зав. кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ д.е.н., проф. Нападовська Л.В. (Вступне слово).
2. Д.е.н. проф., перший проректор Національної академії статистики, обліку і аудиту Шевчук В.О. (Інтелектуалізація господарювання: вплив на облік, контроль та аналіз).
3. Д.е.н. проф., президент Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України Голов С.Ф. (Теоретичні передумови обліку інтелектуального капіталу).
4. Д.т.н. проф., перший проректор Державного інституту інтелектуальної власності Цибульов П.М. (Практичний досвід обліку інтелектуальної власності на підприємстві).
5. К.е.н., доц. кафедри бухгалтерського обліку КНТЕУ Уманців Г.В. (Інтелектуальний капітал в системі обліку: проблеми та перспективи).
6. Директор компанії "Інвестком", заслужений оцінювач Українського товариства оцінювачів Аджиєв Т.М. (Проблеми оцінки інтелектуальної власності та інтелектуального капіталу).

Учасники круглого столу ставили перед собою завдання щодо:
– висвітлення впливу інтелектуалізації суспільно-господарської діяльності на соціальний та економічний розвиток підприємств і національної економіки;
– оцінка стану та перспектив розвитку національної облікової системи;
– обґрунтування концептуальних підходів щодо бухгалтерського обліку інтелектуального капіталу в управлінні вартістю підприємства.

У результаті обговорення та дискусій за темою круглого столу сформульовано висновки.
1. Теорія інтелектуального капіталу відіграватиме значну роль у новому тисячолітті, оскільки є дієвим засобом виміру, конкретизації та відображення істинної вартості активів підприємств. Тому одна з ключових проблем - це забезпечення ефективного управління процесами формування та використання інтелектуального капіталу на рівні підприємства.
2. Формування інформації про інтелектуальний капітал підприємства та його конкурентів вимагає розширення предмета і методів бухгалтерського обліку. Потребують перегляду загальноприйняті принципи бухгалтерського обліку, передусім обачності та єдиного вимірника.
3. У контексті вироблення підходів до облікового відображення інтелектуального капіталу необхідно гармонізувати норми Цивільного кодексу України, законів з обліку та оподаткування об’єктів інтелектуальної власності.
4. Є потреба в упорядкуванні категорійного апарату, тобто встановленні сутності, взаємозв’язку та економіко-правового змісту категорій "інтелектуальний капітал", "інтелектуальні активи", "інтелектуальні ресурси", "інтелектуальний потенціал".
5. Формулювання пропозицій щодо обліку інтелектуального капіталу повинне здійснюватися як з ініціативи професійних бухгалтерських організацій, так і за підтримки урядових установ України, таких як Міністерство фінансів України, Міністерство освіти і науки України та ін.
6. Усвідомлення суспільством ролі інтелектуального капіталу сприятиме поступовій стабілізації та зростанню потенціалу економіки України.

31.03.2010
annzo
2363
остання редакція 31.03.2010
23