logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

VIII Міжнародний науковий симпозіум "Економіка та підприємства європейських країн у подоланні наслідків кризи"

Загальна інформація

  Протягом двох днів, 24-25 червня 2010 року в Київському національному торговельно-економічному університеті відбувався VIII Міжнародний науковий симпозіум "Економіка та підприємства європейських країн у подоланні наслідків кризи". 
Участь у Симпозіумі брали науковці із Краківського Економічного Університету (Cracow University of Economics) з Польщі та Університету Мессіни (University of Messina) з Італії, а також представники семи кафедр КНТЕУ.
З вітальною промовою до учасників виступив ректор КНТЕУ Анатолій Антонович Мазаракі.
Всі доповіді на Симпозіумі відрізнялися оригінальністю підходів щодо поглядів на проблему подолання наслідків кризи та науковою глибиною досліджень.
   На Першій сесії головував проректор КНТЕУ В.М. Сай. Перша наукова доповідь була зроблена професором Ричардом Боровецьким, завідувачем кафедри економіки та організації підприємств Краківського Економічного Університету, почесним доктором КНТЕУ. Мова йшла про корпоративний менеджмент в умовах економічного середовища, що динамічно змінюється. У своїй промові він чітко визначив економічні та політичні передумови сучасної кризи. 
   Наступний виступ - польського професора Анджея Шромніка, присвячений "регіонам знань"-маркетинговій концепції моделі міжрегіональних потоків знань як фактору порівняльного розвитку. Це досить нове явище в економічній науці, над яким працює проф. Шромнік. Його виступ продемонстрував певну відмінність у змісті проблем, пов'язаних із кризою в Польщі i Україні. 
Продовжив дискусію Томаш Роєк, який у класичній манері продемонстрував свої погляди на сучасну кризу в контексті логічного ланцюга - "причини - симптоми - реакція"; від теоретичних проблем до практичних засобів рішення основних задач.
   Проф. Анджей Жакі приділив увагу стратегічним підходам щодо вирішення проблем підприємств у сучасних умовах та запропонував розглядати створення вартості як визначального фактора у виборі стратегії підприємств в умовах глобалізації. 
   На Другій сесії головував проф. Боровецький. Дискусію продовжили італійські колеги. Проф. Джованні Москелла сфокусував увагу присутніх на актуальних проблемах захисту соціальних прав робітників за допомогою законодавства в умовах відкритої економіки під час світової кризи. 
   Проф. Мауріціо Ланфранкі більш детальну увагу приділив аграрному комплексу, особливо малим сільськогосподарським підприємствам та їх додатковим можливостям у подоланні наслідків світової кризи на міжнародних ринках. 
Цікавою була промова проф. Алессандро Анастазі. Він сформулював власні думки щодо недоцільності прямого копіювання чужого досвіду та необхідності використання будь-яких моделей англо-саксонської або французько-італійської, або німецької, піренейської чи радянської без дослідження переваг та недоліків кожної з них.
   Третя секція відбулася за головування проф. Луїджі Кіяра. Потім з доповідями виступили українські учасники. 
Яскравий та емоційний виступ проф. Т.М. Мельник був насичений цікавими статистичними даними щодо стану та структури експорту та імпорту України в останні роки. Доповідач запропонувала шляхи подолання кризи для України.
Проф. В.Д. Лагутін у своєму виступі довів, що усі кризі не безкінечні, підприємствам треба заздалегідь готуватися до умов післякризової конкуренції на вітчизняному ринку.
   Як зазначила проф. Л.О. Лігоненко, в Україні ще не створена ефективна система банкрутства і проінформувала про необхідні пріоритетні заходи у цьому напрямку. 
   Докторант І. Височин у своїй доповіді розповіла про вплив економічних ризиків на розвиток роздрібної торгівлі в Україні. 
Доц. О.Г. Бакалінська порівняла законодавство України, США та Європейського Союзу, які спрямовані на запобігання антиконкурентних скоординованих дій, визначила основні проблеми в Україні в контексті цього питання, навела приклади з реального життя українських підприємств, що порушують це законодавство.
  У цілому Симпозіум став важливою подією у нашому науковому житті. Проведений увосьме, він підтвердив свою користь і необхідність у продовжені таких заходів у майбутньому. Очікується розширення кола учасників з інших країн - свою зацікавленість у наступному   Симпозіумі вже визначили університети Китаю та Іспанії.

 

 

к.е.н. О. Дудчак

25.06.2010
annzo
2096
остання редакція 25.06.2010
23