logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Засідання вченої ради КНТЕУ

Загальна інформація

23 червня 2010 р. відбулося засідання вченої ради КНТЕУ.
Члени вченої ради здійснили громадське обговорення опублікованого циклу наукових праць вченого-економіста, академіка НАН України, доктора економічних наук, професора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка А.А. Чухна "Інформаційно-еволюційна економіка і проблеми її становлення в Україні", який поданий на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2010 рік. В обговоренні циклу наукових праць взяли участь Лагутін В.Д., д.е.н., проф., завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ; Пахомов Ю.М., академік НАН України, директор Інституту світової економіки та міжнародних відносин України; Новицький В.Є., член-кореспондент НАН України, заст. директора Інституту світової економіки та міжнародних відносин України; Базилевич В.Д., член-кореспондент НАН України, декан економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Гриценко Андрій Андрійович, член-кореспондент НАН України, заступник директора ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"; Бодров В.Г., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії та історії економіки Академії державного управління при Президентові України; Яременко О.Л., доктор економічних наук, професор, заступник керівника експертно-аналітичного центру з питань грошово-кредитної політики Ради НБУ, провідний науковий співробітник ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"; Лютий І.О., доктор економічних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Зайцев Ю.К., доктор економічних наук, професор кафедри політекономії обліково-економічних факультетів ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана"; Леоненко П.М., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі; Мазаракі А.А., ректор КНТЕУ, д.е.н., проф., академік НАПН України.

Відзначено, що наукові праці Чухна А.А. (т.1 - "Становлення і розвиток ринкової економіки", т.2 - "Інформаційна постіндустріальна економіка: теорія і практика", т.3 - "Становлення еволюційної парадигми економічної теорії") є результатом багаторічної науково-дослідної роботи видатного вітчизняного вченого, в якій системно поєднано глибокі теоретико-методологічні узагальнення, ґрунтовний аналіз соціально-економічної стратегії України, науковий прогноз перспектив подальшого розвитку національної економічної системи.

Розвиток автором сучасних методологічних принципів наукового економіко-теоретичного дослідження дозволив суттєво розширити наукові уявлення про засади сучасної інформаційної постіндустріальної економіки, вийти за межі консервативних підходів до розуміння взаємодії ринку, держави і науково-технологічної революції. У практичному плані новий напрям наукових досліджень, представлений у циклі праць А.А.Чухна, дав можливість сформулювати рекомендації щодо майбутнього соціально-економічного розвитку України, переходу до постіндустріального суспільства, розвитку інтелектуального капіталу і власності, становлення людиноцентристської економіки.

Автор обґрунтував нове місце і роль людини та людського капіталу на інформаційній постіндустріальній стадії цивілізації. Довів, що основним джерелом функціонування і розвитку еволюційної економіки є соціальний ресурс - людина, його індивідуально-особистісні якості, креативність та інтелект, мотивація до інноваційної діяльності. Досліджено механізм формування в Україні національної інноваційної системи.
Вагомим науковим досягненням академіка А.А.Чухна є розробка концепції поєднання інформаційного постіндустріального способу виробництва і глобалізації економіки. На цій основі він розкрив основні тенденції сучасного цивілізаційного прогресу і визначив логіку суспільно-економічного розвитку нашої держави.

У циклі наукових праць висвітлено наукові ідеї щодо удосконалення господарського механізму, заперечується абсолютизація й однобічний характер механізму ринку. Підкреслено, що недооцінка, а іноді ігнорування економічної ролі держави неминуче негативно позначається на ефективності національного господарювання. Достовірність таких підходів А.А. Чухна підтверджена практикою розгортання сучасної фінансово-економічної кризи, об'єктивним зростанням ролі держави в подоланні її наслідків.

Враховуючи високу позитивну оцінку циклу наукових праць академіка НАН України А.А. Чухна, яка була дана в усіх виступах під час громадського обговорення та виходячи із їх великого науково-теоретичного і практичного значення, вчена рада КНТЕУ прийняла рішення підтримати висунення циклу наукових праць "Інформаційно-еволюційна економіка і проблеми її становлення в Україні" академіка А.А. Чухна на присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2010 року.

Присутні на засіданні вченої ради автор циклу наукових праць А.А. Чухно щиро подякував науковцям і викладачам, які взяли участь в обговоренні його праць та за високу оцінку творчих здобутків у науці.
Вчена рада присвоїла вчене звання доцента Вертелєвій О.В. - доценту кафедри економічної теорії та конкурентної політики, Полєщук І.Ф. - доценту кафедри фінансового контролю і аналізу ВТЕІ КНТЕУ.

В обговоренні питання "Про результати державної атестації студентів у 2009/10 н.р." взяли участь Спальвіш Юлія Олександрівна - к.е.н., генеральний директор ТОВ "Бізнес-Центр-Фармація"; Чехович Сергій Болеславович - к.ю.н., доцент, завідувач відділу Адміністрації Президента України; Педешко Анатолій Іванович - заступник директора з науково-організаційної роботи Державного науково-дослідного інституту митної справи, к.ю.н; Новицький Валерій Євгенович, член-кореспондент НАН України, заступник директора з наукової роботи Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України; Венгер Віталій Васильович - доцент Державної установи "Інститут економіки та прогнозування НАН України", к.е.н. Смолін Ігор Валентинович - декан ФФБС; Мазаракі Анатолій Антонович - ректор КНТЕУ.

Державна атестація випускників ОКР магістра, спеціаліста і бакалавра в 2010 р. засвідчила якісно новий етап вдосконалення навчального процесу. Випуск фахівців відзначився не тільки зростанням чисельності порівняно з 2008/09 н.р. (на 30,4%), бакалаврів (на 15,3%), а й якісними змінами.

Цьому сприяло посилення наукової складової навчання, суттєве покращання інформаційного забезпечення навчального процесу, більш обґрунтовано підібрали склад керівників магістерських та бакалаврських програм, наукових керівників дипломних робіт, оновлення та актуалізація їх тематики, підвищення рівня змістовності навчальних дисциплін та навчально-методичного забезпечення, а саме: підручників, навчальних посібників, комп'ютерних програм. Для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів "магістр" та "спеціаліст", керівників дипломних робіт авторськими колективами університету вперше в Україні розроблено навчальні посібники з дипломного проектування: "Проектування закладів ресторанного господарства" та "Економічні дослідження (методологія, інструментарій, організація, апробація)".

Студентами магістерських програм денної та заочної форми навчання опубліковано 2036 статей у 37 збірниках наукових праць студентів. У 2009/10 н.р. державна атестація випускників пройшла організовано, з дотриманням встановлених вимог. Результати державної атестації студентів свідчать про високий рівень підготовки фахівців.

Державні екзаменаційні комісії відмітили високу якість дипломних магістерських робіт, оригінальність та сучасність їх тематики, вміння випускників використовувати розмаїття дослідницького інструментарію, суттєве підвищення апробованості результатів дослідження студентів у практичній діяльності підприємств. Студенти знають та вміють застосовувати на практиці чинні норми законодавства з питань господарсько-фінансової діяльності, оподаткування, організації та оплати праці, антикризового управління, інвестиційного менеджменту, оцінки бізнесу та майна, оволоділи сучасним інструментарієм економічного управління. Керівники підприємств у рецензіях відзначили обґрунтованість наданих випускниками пропозицій щодо вдосконалення роботи підприємств та шляхи їх впровадження.

Під час державного комплексного екзамену з базової освіти студенти продемонстрували набуті знання щодо фундаментальної підготовки, практичні навички та компетенції, вміння аргументовано викладати свої думки з професійних питань; опанування методичними прийомами ведення робіт; здатність обґрунтувати пропозиції щодо удосконалення діяльності підприємства.
По наслідках обговорення порядку денного прийнято постанову, в якій визначені відповідні доручення деканам факультетів, керівника навчальних закладів і підрозділів університету.

Вчена рада затвердила графіки навчального процесу, студентів денної та заочної форм навчання та розкладу дзвінків на 2010/11 н.р., програми навчальних дисциплін, положення про організацію виконання та захисту курсових робіт (проектів) в КНТЕУ, звіти стипендіатів Кабінету Міністрів України про наукову роботу за І півріччя 2010 року, а також план роботи вченої ради КНТЕУ на 2010/11 н.р.

З питання "Про комерціалізацію об'єктів інтелектуальної власності" доповіла членам вченої ради КНТЕУ проректор з наукової та навчально-методичної роботи, д.т.н., проф. Притульська Н.В. Вона зазначила, що в останні роки у КНТЕУ здійснено ряд заходів, спрямованих на подальший розвиток наукової та винахідницької діяльності, впровадження в практику наукових розробок з метою сприяння підвищення ефективності діяльності галузей економіки та сфери обслуговування України. Викладачами університету проводиться плідна діяльність щодо популяризації наукових інвестицій. Вагомою складовою цього процесу є захист та комерціалізація об'єктів інтелектуальної власності.

За період 2003-2010 рр. новітність наукових розробок підтверджена 140 патентами та позитивними рішеннями на їх видачу. Найбільш активно винахідницькою діяльністю займаються представники товарознавчого факультету і факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу. Розробляється нормативна документація на запатентовані науковці рішення, здійснюється укладання угод з підприємствами для подальшого їх використання у виробництві, розширюється співпраця з центральними, регіональними і місцевими засобами масової інформації для доведення їх до цільової аудиторії.

Об'єкти інтелектуальної власності КНТЕУ (патенти на винахід, на корисну модель та інші) ефективно використовуються в навчальному процесі при викладанні відповідних дисциплін, підготовці курсових, дипломних робіт студентами, виконанні дисертаційних досліджень аспірантами та докторантами, у діяльності Навчально-виробничого об'єднання університету, а також у роботі підприємств торгівлі, ресторанного господарства, промисловості тощо. На публічних науково-практичних заходах КНТЕУ (конференціях, засіданнях круглих столів, семінарах) систематично підкреслюється необхідність концентрування зусиль науковців на конкурентоспроможних розробках та підтримці молодих науковців - підприємців.

Для ефективної діяльності науково-педагогічних працівників і студентів щодо розробки і впровадження інноваційних ідей та винаходів, комерціалізації об'єктів інтелектуальної власності потрібно створити необхідні економіко-організаційні умови, потрібно вдосконалювати законодавство в цьому напрямку, розвивати зв'язки із користувачами інноваційних розробок.

З обговорення питання вчена рада прийняла постанову, в якій визначені конкретні заходи щодо поліпшення роботи з комерціалізації об'єктів інтелектуальної власності КНТЕУ.

Вчена рада ухвалила кандидатури студентів щодо призначення іменних стипендій та призначила персональні стипендії КНТЕУ.

 

 

Ректорат

29.06.2010
annzo
3723
остання редакція 29.06.2010
23