logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Kруглий стіл на тему: "КОНКУРЕНТНА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ"

Загальна інформація

  2 грудня 2010 р. відбувся круглий стіл на тему: "КОНКУРЕНТНА ПОЛІТИКА ДЕРЖАВИ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ЕКОНОМІКИ". У роботі круглого столу взяли участь провідні фахівці Антимонопольного комітету України, ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", ДВНЗ "КНЕУ ім. Вадима Гетьмана", депутати місцевого і регіонального рівнів, викладачі, аспіранти та студенти КНТЕУ. 
   Відкрив засідання завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ, доктор економічних наук, професор В.Д. Лагутін. У вступному слові він зазначив необхідність всебічного вивчення проблем побудови ефективної інвестиційно-інноваційної моделі економічного розвитку як запоруки високої конкурентоспроможності держави в цілому. Лагутін В.Д. зазначив, що в умовах загострення багатьох кризових явищ особливої актуальності набуває завдання розробки нового змісту конкурентної політики з точки зору інноваційних та технологічних складових, а також заходів її реалізації і впровадження. 
Зацікавив аудиторію виступ завідувача відділу технологічного прогнозування та інноваційної політики ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України", доктора економічних наук, професора Л.І. Федулової, присвячений вивченню впливу технологічного фактора на забезпечення конкурентоспроможної економіки. Головною тезою виступу було те, що інновації - це перш за все наукові, технологічні знання. Як свідчить досвід багатьох держав, в умовах кризи виживають здебільшого високотехнологічні компанії, натомість в Україні відсутня технологічна політика, інвестиції вкладаються у старі виробництва, через що ми втрачаємо конкурентоспроможність на світових ринках навіть тих галузей, які мали її раніше. Промовець наголосила на ключових аспектах політики модернізації економіки, створення позитивного іміджу України на світових ринках, формування у молоді розуміння глибинної природи взаємозв'язку конкуренції та інновацій.
   Проблемі співвідношення конкуренції та інновацій присвятив свій виступ начальник відділу Антимонопольного комітету України В.М. Талах. Зокрема він зупинився на двох основних факторах прогресу - прагненні до інновацій та можливості їх здійснення. Найбільш ефективним чинником до інноваційної діяльності є конкуренція між підприємцями, водночас найбільш імовірним джерелом відшкодування витрат на інновації, якщо вони не принесли прибутку, є монопольна рента. Доповідач проаналізував стан інноваційної діяльності в Україні на підставі статистичних даних стосовно витрат підприємств на фінансування НДДКР за різними галузями, причин, що спонукають підприємства займатися інноваційною діяльністю, показників зацікавленості в інноваціях, та зробив висновки щодо необхідності державної підтримки конкуренції з метою створення можливостей для інвестиційної діяльності. 
  Вплив конкурентної політики на формування інноваційної економіки досліджував у своєму виступі доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ В.А. Романенко Зокрема він зауважив про тенденцію до зменшення кількості науковців та організацій, що займаються науково-технічними дослідженнями в Україні, зниження частки промислових підприємств, що впроваджували інновації протягом останніх років, дослідив залежність між кількістю працюючих і часткою підприємств, що реалізовували інноваційну продукцію, та сформулював своє бачення шляхів виходу України з економічної кризи. 
Доповідь на тему: "Інноваційні процеси у внутрішній торгівлі: стимули та загрози для конкуренції" зробила Л.І. Дідківська, к.е.н., професор кафедри економічної теорії та конкурентної політики КНТЕУ. У своєму виступі доповідач систематизувала основні чинники модернізації торгівлі, проаналізувала показники розвитку галузі у 2010 р., назвала основні тренди інноваційного розвитку у внутрішній торгівлі, навела приклади сучасних технологій, використання яких дозволить привнести у роздрібну торгівлю інноваційні методи і надасть конкурентні переваги.
   Актуальній темі формування конкурентного середовища та інноваційного розвитку житлово-комунального господарства був присвячений виступ к.е.н., депутата Київської міської ради С.М. Мельника Як зазначив доповідач, цього ринку найменше торкнулись інновації. Ринок ЖКГ у Києві є монополізованим, з цим пов'язана специфіка заходів, запропонованих доповідачем, що стимулюватимуть цей ринок до впровадження інновацій. 
   Концепцію мегарегулювання фінансового ринку і нові можливості розвитку конкуренції розглянув у своєму виступі В.Л. Смагін, к.е.н., доцент кафедри політичної економії обліково-економічних факультетів, ДВНЗ "КНЕУ ім. Вадима Гетьмана". Слухачі ознайомилися з показниками стану фінансового ринку України, проблемами контролю, що існують на грошово-кредитному ринку та ринку цінних паперів, обговорили ідею створення мегарегулятора, який би контролював усі фінансові інституції. 
Цікавими, актуальними та ґрунтовними були виступи: к.е.н., доцента кафедри економічної теорії та конкурентної політики Ю.М. Уманціва на тему: "Фінансово-економічна криза як новітній виклик конкурентній політиці", к.е.н., доцента кафедри економічної теорії та конкурентної політики А.Г. Герасименко, присвячений дослідженню монопольної влади компаній в галузі інформаційних технологій та доцента кафедри економічної теорії та конкурентної політики, заслуженого юриста України А.І. Медведєва на тему: "Розвиток конкурентного законодавства та його вплив на інноваційні процеси в економіці".
   Підсумовуючи роботу круглого столу, професор В.Д. Лагутін зазначив, що такий вид обговорення підсумків наукових досліджень викликає неабияке зацікавлення як у науковців, так і у молоді, у тому числі аспірантів і студентів, робить наш університет осередком обміну передовим досвідом та науковими надбаннями, а напрацьовані практичні рекомендації позитивно впливають на вдосконалення конкурентної політики держави як важливого чинника становлення інноваційної економіки.

 

 

Завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики Лагутін В.Д.

03.12.2010
annzo
1844
остання редакція 03.12.2010
23