logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

До Міжнародного дня рідної мови

Загальна інформація

  За рішенням ЮНЕСКО 21 лютого вся світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови. Це стало традицією і в нашому університеті. 
   В актовій залі на літературно-музичне свято "Мова єднає всіх" зібрались студенти, викладачі, співробітники, гості. Від імені ректорату всіх присутніх привітав доктор економічних наук, заслужений працівник освіти України перший проректор Олександр Петрович Корольчук. Він зазначив, що Міжнародний день рідної мови відзначається в нашому університеті з 2000 року. Мова - це душа народу. За свідченням науковців, кожного року зникає декілька мов. А якщо зникає мова, то перестає існувати й народ. Тому кожен із нас повинен бережно ставитися до своєї рідної мови, культури, традицій свого та інших народів. 
Викладачі, співробітники, студентство університету з повагою та любов'ю ставляться до української мови, розвивають її. Яскравим свідченням тому стали виставка та стендові презентації монографій, підручників, навчальних посібників, виданих викладачами університету останніми роками, з якими могли ознайомитися учасники свята. Великий інтерес визвала виставка-презентація літератури, культурної спадщини країн, підготовлена студентами-іноземцями, які навчаються у КНТЕУ.
   Колектив університету - багатонаціональний. У нашому навчальному закладі здобувають освіту студенти з понад 15 країн світу: Китаю, Азербайджану, Киргизстану, Ірану, Палестини, Франції, Болгарії, Молдови, Пакистану, Білорусії, Грузії, Вірменії, Росії. Для кожного з них - рідною мовою є мова його народу, його держави. Саме студенти-іноземці разом з українськими студентами і стали учасниками святкового концерту, під час якого звучали твори мовами різних народів світу, представники яких навчаються у КНТЕУ. Глядачі з захопленням слухали мелодичні болгарські та запальні молдовські пісні. Незвичайним був виступ іранських студентів, які завітали на свято з подарунками. Бурхливими оплесками присутні в залі зустріли виступ китайських студентів, які подарували глядачам мелодійну китайську народну пісню та поезію. Дуже сподобались учасникам свята відомі у всьому світі російські народні пісні. 
   Та всіх об'єднала наша рідна, мелодійна українська мова - мова навчання і спілкування в університеті. Саме українською мовою писав свої твори величний Тарас Шевченко. Його вірші перекладено на мови народів світу. Учасники концерту прочитали "Заповіт" Кобзаря українською, казахською, азербайджанською мовами. У виконанні гостя свята, викладача університету Сока пана Хирокі Кобаясі вірш прозвучав японською мовою. 
   Під час літературно-музичного свята у залі лунали українські пісні, декламувались літературні твори, виконувались хореографічні композиції, що яскраво продемонстрували красу українського мистецтва, щирість української мови, силу українського слова. Емоційним завершенням свята стало виконання всіма учасниками пісні Тараса Петриненка "Україна!".

 

 

Відділ навчально-виховної роботи

22.02.2011
annzo
2540
остання редакція 22.02.2011