logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

У Київському національному торговельно-економічному університеті проходить ліцензування з підвищення кваліфікації державних службовців та керівників державних підприємств, установ й організацій з напряму 1501 "Державне управління "

Загальна інформація

  Зміцнення і послідовне поліпшення кадрового потенціалу державної служби відповідно до Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і осіб місцевого самоврядування, яке затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2010 р. № 564, вимагає створення єдиної цілеспрямованої державної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців направлене на задоволення потреби державних органів влади у високопрофесійних та висококультурних працівниках, здатних компетентно і відповідально виконувати професійні функції, впроваджувати новітні технології, сприяти інноваційним процесам. 
   Законом України "Про державну службу " (стаття 10) визначено, що до основних обов'язків державних службовців віднесене постійне вдосконалення організації своєї роботи і підвищення професійної кваліфікації. Тим же Законом (стаття 29) зазначено, що обов'язковою умовою просування по службі є постійне підвищення кваліфікації державних службовців, у тому числі через навчання у відповідних навчальних закладах не рідше одного разу на п'ять років. 
   Починаючи з 2001 року в Інституті вищої кваліфікації (ІВК) структурному підрозділі Київського національного торговельно-економічного університету особлива увага приділяється реалізації державних професійних програм з підвищення кваліфікації державних службовців V-VІІ категорій посад для органів державної влади. За останні 5 років їх кількість значно зросла, це: Рахункова палата України, Міністерство економіки України, Державне казначейство України, Пенсійний фонд України, ГоловКРУ України, Контрольно-ревізійне управління у м. Києві, Національний банк України, Державний комітет з питань зв'язку та інформатизації України, Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України, Державний комітет фінансового моніторингу України, Державний департамент з питань банкрутства, Антимонопольний комітет України, Вищий господарський суд та ін. 
   Метою цього співробітництва є сприяння формуванню нової генерації державних службовців, керівників і фахівців державних підприємств, установ й організацій, здатних вирішувати проблеми державного будівництва на рівні сьогодення з урахуванням реалій економічного і соціально-політичного життя країни. 
   Протягом 2005 - 2010 рр. разом із викладачами кафедр університету розроблено і впроваджено 95 програм навчання: 68 професійних програм (навчальних планів) підвищення кваліфікації державних службовців V-VII категорій посад, 27 програм короткострокових семінарів (для різних категорій керівників і спеціалістів органів державної влади). 
   Для здійснення навчально-виховного процесу університет має найсучасніше навчально-лабораторне обладнання, що дозволяє на найвищому рівні організовувати навчальний процес, самостійну роботу студентів та слухачів, науково-дослідну роботу науково-педагогічного персоналу. В інституті для забезпечення навчального процесу використовуються 11 аудиторій, методичний кабінет, комп`ютерний клас на 28 робочих місць, клас курсового та дипломного проектування. 
Матеріально-технічна база університету відповідає міжнародним вимогам. Для студентів, слухачів і співробітників створені сприятливі соціально-побутові умови. До їх послуг наукова бібліотека, яка є однією з найбільших університетських бібліотек країни, книжковий фонд налічує майже 2 млн. примірників, їдальня, перукарня, магазин, 5 кафе та книжковий магазин. Добре споряджено територію, є паркова зона. Інститут вищої кваліфікації забезпечує слухачів гуртожитком готельного типу з усіма зручностями, який розташовано на території Університету поряд з навчальним корпусом.
   Перепідготовка та підвищення кваліфікації в Інституті вищої кваліфікації здійснюється за участю професорсько-викладацького складу 24-х кафедр університету на засадах внутрішнього сумісництва. Особлива увага приділяється залученню до викладання дисциплін фахівців-практиків, консультантів, тренерів з інших вузів, міністерств та центральних органів виконавчої влади, їх кількість становить 144 особи. 
   У навчальному процесі беруть участь також посадові особи та висококваліфіковані спеціалісти міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, вчені науково-дослідних установ м. Києва. 
Навчально-методичне забезпечення з питань підвищення кваліфікації державних службовців V-VІІ категорій посад органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, керівних працівників підприємств, установ і організацій з напряму 1501 "Державне управління " в Інституті вищої кваліфікації КНТЕУ готується згідно з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, Науково-методичного центру вищої освіти.
   Викладачами університету та кафедри економіки, менеджменту та маркетингу ІВК розроблена Професійна програма підвищення кваліфікації державних службовців V-VII категорій посад, викладання якої забезпечене підручниками, монографіями, навчально-методичними виданнями, опорними конспектами лекцій, тестовими завданнями, збірниками ситуаційних вправ, кейсів. 
Зазначена Програма передбачає оновлення та поглиблення економічних, управлінських, соціально-гуманітарних, політико-правових та спеціальних фахових знань і умінь, включаючи вивчення вітчизняного та іноземного досвіду з державного управління та державної служби, фахового досвіду, необхідного для осіб, які займають посади певної категорії.
   Відповідно до вимог Положення про систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців, методичних рекомендацій Головного управління державної служби професійні програми побудовані за модульним принципом. Вони містять три складові: загальну, функціональну і галузеву. 
   Кожна із цих складових, у свою чергу, має дві частини: нормативну - обов'язкову для вивчення всіма слухачами та вибіркову (варіативну) частину, що обирається навчальним закладом виходячи з конкретних потреб у навчанні. 
   Програма розрахована на 216 годин і включає вивчення слухачами 24 модулів з різноманітних питань державного управління і державної служби, політології, економіки і права, соціальної політики, психології і інших модулів загальної, функціональної та галузевої складової. Крім того розроблено 16 модулів галузевої складової, спрямованих на підготовку фахівців різних органів центральної виконавчої влади та керівництва державних підприємств, які є варіативними в залежності від конкретних потреб у навчанні. 
   Навчальний тиждень триває 54 навчальні (академічні) години, у тому числі 36 годин аудиторних. Інші години навчального навантаження використовуються для самостійної роботи. Форма навчання - очна (з відривом від виробництва). 
Галузева складова професійної програми з урахуванням професійно-кваліфікаційних характеристик посад державних службовців, спрямована на підвищення кваліфікації працівників Державного казначейства України, Пенсійного фонду України, Державної контрольно-ревізійної служби України і Антимонопольного комітету України.
   За замовленням органів державної виконавчої влади, розробляються і реалізуються професійні програми (навчальні плани) підвищення кваліфікації державних службовців для різних категорій посад і професійних галузей діяльності. 
   За період з 2001 року в КНТЕУ підвищили кваліфікацію та отримали свідоцтва державного зразка майже 8 тис. спеціалістів: працівники апарату Пенсійного фонду України, Державного казначейства України, ГоловКРУ, Головдержслужби України, Міністерства економіки України, Рахункової палати України, Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, та ін. 
Процес навчання в інституті постійно удосконалюється, застосовуються нові інтерактивні форми та методи навчання: круглі столи, ділові ігри, дискусії, аналіз контрольних ситуацій тощо.
   Як свідчить зворотній зв`язок зі слухачами (анкетування), навчання дозволяє державним службовцям значно підвищити власний професійний рівень, поглибити базові знання, отримати принципово нову інформацію з питань державного управління та відповіді на проблемні запитання безпосередньо від кваліфікованих фахівців-практиків. 
Усі поради та побажання щодо організації проведення навчання, якості надання освітніх послуг та інше, враховуються у подальшій роботі. Найбільш вдалими моментами навчання слухачі визначають: високий рівень організації навчального процесу; професіоналізм викладацького складу; матеріально-технічну базу інституту, використання технічних засобів викладачами під час проведення навчання; комп`ютерне тестування методичний та роздатковий матеріал; проведення тренінгів; методику викладання: пряме спілкування під час занять та наведення конкретних прикладів і моделювання ситуацій; проживання та харчування поряд з місцем навчання; індивідуальні консультації. 


Інститут вищої кваліфікації

01.03.2011
annzo
2255
остання редакція 01.03.2011