logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Нетворкінг «Здоровому шкільному харчуванню бути!»

Загальна інформація

В Україні активно запроваджується реформа шкільного харчування. 2 лютого 2022 р. в Державному торговельно-економічному університеті в онлайн-форматі відбувся нетворкінг «Здоровому шкільному харчуванню бути!». Ініціаторами заходу,  метою якого була  підтримка ініціативи першої леді Олени Зеленської та сприяння імплементації реформи шкільного харчування в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, стали Державний торговельно-економічного університет та  Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України.

Головна мета нетворкінгу – визначення ефективних сценаріїв взаємодії всіх зацікавлених сторін у впровадженні реформи шкільного харчування, обговорення існуючих проблем і визначення напрямів подальшої співпраці. Під час заходу було обговорено  закордонний досвід впровадження реформ у шкільному харчуванні, підходи й рекомендації із запровадження нового меню в закладах освіти, досвід використання сучасних збірників рецептур кулінарної продукції для харчування школярів, безпечність і якість шкільного харчування, підходи до переоснащення харчоблоків закладів освіти, проблеми впровадження системи НАССР у закладах харчування.

У роботі нетворкінгу взяли участь більше 100 представників, зокрема, Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Український кулінарний союз», ГО «Ресторанна гільдія», територіальних громад, закладів освіти, наукових установ і навчальних закладів. Модератор нетворкінгу, перший проректор ДТЕУ, д.т.н., професор Притульська Н.В., привітала учасників і зазначила про своєчасність і актуальність консолідації зусиль урядовців, місцевих громад, освітян, медиків-практиків, науковців, школярів та їх батьків для вирішення нагальних проблем та створення ефективних моделей колаборації для впровадження реформ шкільного харчування в закладах освіти України за апріорної умови забезпечення якісного, безпечного і смачного харчування.

З вітальним словом виступив ректор ДТЕУ, д.т.н., професор., академік НАПНУ Мазаракі А.А., який зазначив, що Державний торговельно-економічний університет вже протягом 75 років є одним із провідних освітніх центрів в Україні з підготовки кадрів за спеціальністю «Харчові технології». В університеті накопичено великий досвід в галузі створення технологій харчової продукції. Результати багаторічної науково-дослідної роботи, навчально-методичний доробок, значний професійний досвід і співпраця із науково-дослідними центрами та спеціалізованими дослідницькими лабораторіями, сучасна матеріально-технічна база університету є необхідним підґрунтям для підтримки ініціатив держави щодо імплементації реформи шкільного харчування. Ректор представив науково-методичні напрацювання колективу університету для сфери харчових технологій і ресторанного бізнесу за останні 10 років і акцентував увагу на останній розробці – «Збірнику рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту». Збірник розроблений з урахуванням нових вимог Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (наказ Міністерства охорони здоров’я від 25.09.2020  № 2205) та Норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305) і рекомендований фахівцями та експертами Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України до впровадження у виробничих умовах підприємств харчування, які здійснюють виробництво кулінарної продукції для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і закладів сфери соціального захисту.

У своїй доповіді завідувач лабораторії аліментарно-залежних захворювань ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» (далі – Інститут), д.м.н., професор Гуліч М.П. розповіла про закордонний досвід впровадження реформ шкільного харчування, проблеми і перешкоди на цьому шляху. Вона поінформувала про сучасний стан використання базового чотиритижневого меню, розробленого МОЗ України, про плани Інституту щодо удосконалення інших типових (перехідних) меню для закладів освіти. Доповідач представила збірники рецептур кулінарних страв і виробів для користування у закладах освіти.

Перед товариством виступив представник Міністерства освіти і науки України пан Єресько О.В., який підтримав ініціативи ДТЕУ щодо сприяння впровадженню реформ шкільного харчування, зокрема, розроблення технологічної документації для нового шкільного меню, а також  професійній адаптації до реформ фахівців-кухарів, популяризації принципів здорового харчування серед школярів і батьків на порталі «ЗнаЇмо» МОНУ.

Завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства, д.т.н., професор Федорова Д.В. презентувала доробок наукового колективу Державного торговельно-економічного університету спільно із фахівцями Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ, фахівцями ресторанного бізнесу України, а саме «Збірник рецептур страв, кулінарних виробів і напоїв (технологічних карт) для харчування дітей шкільного віку для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та закладів сфери соціального захисту».

Пані Федорова повідомила, що у розробленні нових рецептур взяла участь більшість викладацького складу кафедри технології і організації ресторанного господарства. Технологічні карти кулінарних страв, виробів і напоїв, які увійшли до збірника, відпрацьовані у лабораторії технологій ресторанної продукції Державного торговельно-економічного університету, отримали позитивні відгуки дегустаційних комісій і рекомендовані до практичного впровадження Дегустаційною радою ДТЕУ та фахівців громадської спілки «Український кулінарний союз». Запропоновані у Збірнику технологічні карти кулінарних страв, виробів і напоїв отримали позитивну гігієнічну оцінку фахівців ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» і рекомендовані до впровадження у виробничих умовах підприємств харчування, які  виробляють кулінарну продукцію для закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і закладів сфери соціального захисту.

Професор Федорова Д.В. зазначила, що при створенні технологій харчової продукції для шкільного харчування фахівцями враховані сучасні принципи здорового харчування та рекомендації ВООЗ, нові вимоги Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, а також національні кулінарні традиції, поєднані з інноваціями щодо використання локальної харчової сировини і сезонних продуктів. Це передусім свіжі овочі, зелень, перероблені бобові, пряні трави, горіхи і насіння, цільнозернові види борошна, ягоди, плоди, фрукти, сухофрукти. Усі технологічні карти містять дані щодо основних нутрієнтів – білків, жирів, вуглеводів, калорійності, наявності алергенів, що забезпечує доступність даних для інформування дітей, батьків та педагогічного колективу. Учасникам нетворкінгу були презентовані інноваційні види булочних виробів на основі суміші цільнозернового пшеничного борошна і житнього обдирного з використанням насіння льону, пюре гарбуза, моркви, шпинату і буряка.

Доповідачка поінформувала учасників нетворкінгу, що ДТЕУ  ініціює продовжити роботу щодо популяризації здорового харчування серед школярів та  батьків, педагогічних працівників закладів освіти на платформі МОНУ «ЗнаЇмо», розвитку технологій продукції для харчування дітей, зокрема із особливими дієтичними потребами, підвищення професійної майстерності фахівців закладів харчування, які зайняті виробництвом кулінарної продукції для школярів: проведення онлайн-тренінгів і консультацій, створення комплексу навчальних відеотренінгів з виробництва кулінарної продукції за розробленими технологіями у закладах освіти з використанням сучасного технологічного устаткування. Докладніше із презентацією пані Федорової можна ознайомитись за посиланням.

Під час нетворкінгу із доповіддю на тему «Комплексний підхід у плануванні (переплануванні) приміщення їдальні як першочерговий крок в реорганізації та вдосконаленні харчоблоків» виступив представник компанії «Меркс» Олексій Апанасенко.

Голова Присиваської сільської ради Кліщевський С.О. поділився практичним досвідом територіальної громади щодо впровадження реформи шкільного харчування, наголосив на важливості створення перехідного меню для школярів з метою відтермінування різких змін у харчуванні та формування нових здорових харчових звичок школярів.

До спікерів нетворкінгу було поставлено багато запитань від учасників.

Підсумовуючи онлайн-зустріч, пані Притульська наголосила, що залишилось ще багато невирішених проблем на шляху реформування системи шкільного харчування. Нагальною потребою є розвиток технологій харчової продукції нового меню для харчування школярів, зокрема, для дітей з особливими потребами, що відповідають вимогам нового Санітарного регламенту й адаптовані до сучасних смакових уподобань школярів та сучасного рівня техніки і технологій в закладах харчування.

Модератор зазначила, що важливими є також питання  модернізації шкільних їдалень у закладах освіти та організації виробничих процесів відповідно до принципів системи НАССР, а також вирішення проблем із закупівлею сировини і контролю якості харчування у закладах освіти. При цьому необхідна  активна позиція для інформування суспільства, зокрема, батьків, школярів, вчителів щодо засад та чинників здорового харчування для формування здорової нації.

Враховуючи вищевикладене, ДТЕУ виступає з ініціативою  щомісячного проведення нетворкінгу «Здоровому шкільному харчуванню бути!» як національної платформи з консолідації зусиль урядовців, місцевих громад, освітян, медиків-практиків, науковців, школярів та  батьків. Наступний нетворкінг запланований на 2 березня 2022 року.

Маємо надію, що такі ініціативи дозволять винайти ефективні моделі колаборації та реалізації прогресивних починань щодо  розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.  Час діяти!

02.02.2022
43630
2085
остання редакція 18.05.2022
43630