logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Стан фінансового ринку держави агресора після санкцій та яку фінансову допомогу надає Україні цивілізований світ

Загальна інформація

Інформація станом на 5 березня 2022 р.
 

Фінансовий стартап зупинив з полудня 4 березня банківські перекази у/з Росії та Білорусі.

Британська фінансова технологічна компанія Revolut припинила проводити гроші з Білорусі та Росії та назад.

Днями Revolut відкрив можливість надсилати миттєві безкоштовні пожертвування на користь українського Червоного Хреста для клієнтів із Великобританії, Литви, Ірландії, Польщі, Швейцарії, Португалії, Австрії, Болгарії та Сінгапуру.

За першу добу сума пожертвувань перевищила мільйон фунтів. З того часу до цього списку додали ще 17 країн, він буде розширюватися і надалі.

Міжнародне рейтингове агентство S&P знизило кредитний рейтинг Росії з BB+ до CCC-менш ніж за тиждень від останнього зниження. "Зниження рейтингу відбулося після введення заходів, які, на нашу думку, можуть суттєво підвищити ризик дефолту", – наголосили в агентстві. (посилання на джерело)


В останні дні рубль втратив третину своєї вартості після того, як Захід запровадив безпрецедентні санкції через вторгнення РФ до України. Ці кроки заморозили більшу частину резервів центрального банку у розмірі 640 мільярдів доларів і заборонили кільком банкам доступ до глобальної платіжної системи SWIFT, що залишило рубль у вільному падінні.

За прогнозами JPMorgan, негайний економічний шок спричинить скорочення ВВП на 35% у другому кварталі та на 7% у 2022 році. (посилання на джерело)


Світовий банк збільшить екстрену допомогу Україні до 460 млн. євро.

Нагадаємо, кількома днями раніше повідомлялося, що Світовий банк та МВФ виділяють Україні $3 млрд у найближчі місяці.

Як повідомлялося, МВФ попередньо готовий надати Києву близько 1,4 млрд доларів за інструментом швидкого фінансування Rapid Financing Instrument. (посилання на джерело)


Інформація станом на 6 березня 2022 р.
 

Стан фінансового ринку держави агресора після санкцій

Список фінансових санкцій проти росії *

(*) Згідно ‘прогресивним правилам граматики української мови’ © слово росія пишеться з маленької букви

  1. США, Британія та ЄС заморозили валютні резерви Центрального банку. Це 630 мільярдів доларів.

Це великі суми, над якими Росія втратила контроль. Але головне, що ці резерви були інструментом, за допомогою якого російський Центробанк регулював курс рубля до долара. Тепер цей інструмент повністю втраченій. На якому рівні стабілізується рубль невідомо, оскільки ніколи санкції не охоплювали такі великі суми. За два тижні рубль знецінився на 28% (з 75,75 на 21.02 до 105,81 на 5.03 руб./дол.).

  1. США, Британія ввели санкції на суверенний борг росії.

Наслідком цих санкцій є фактичне закриття для росії можливості залучати гроші на міжнародних ринках шляхом нових випусків державних облігацій. Суверенний рейтинг росії був понижений рейтинговою агенцією Moody’s до «B3». Це найнижчий можливий рейтинг серед так званих ‘сміттєвих’ облігацій. Окрім того, суверенні російські облігації виключені з міжнародних індексів. Тобто, нові випуски облігацій не будуть більше купувати індексні фонди і практично не будуть купувати інші інституційні інвестори.

  1. США, Британія, ЄС відключили 7 найбільш важливих російських банків від системи SWIFT (міжнародної системи міжбанківських платежів).

Це унеможливіть проведення міжнародних платежів цими банками по всьому світу. Як результат, більшість російських експортних та імпортних операцій буде заблокована. Навіть, якщо росія спробує обійти ці обмеження, такі спроби лише призведуть до санкцій щодо інших задіяних до цього банків (потенційно і зарубіжних)

  1. Що далі. 7.03.22 очікується найбільш болюча санкція – ембарго (заборона) на експорт російської нафти і газу.

Для росії продаж енергоносіїв – це головне джерело отримання валюти. Це забезпечує високий рівень життя силовиків та фінансування компаній воєнного комплексу. За рахунок нафтодоларів росія може купувати високотехнологічне обладнання для критичних галузей. Також російський режим має можливість стимулювати імпорт якісних товарів для населення, а також підтримувати рівень життя бюджетників і забезпечувати їх лояльність. Об’єм надходжень від продажу нафти і газу у 4 кварталі 2021 року - $39 млрд., що складає 45% від усього російского експорту. Із введенням ембарго росія втратить найбільш значущий ресурс отримання валютних коштів

Примітка: У санкціях приймають участь Канада, Японія, Тайвань, Сінгапур та інші країни

Короткострокові наслідки санкцій:

Американський банк JPMorgan очікує, що економіка РФ впаде на 20% у другому кварталі через введені санкції.

Деякі середньострокові наслідки санкцій:

  1. Суттєве зниження рівня життя багатьох категорій населення - мінімум на 20% відсотків для населення, яке веде свої бюджети в рублях, а також, вірогідно, на 30% і вище – для тих, хто жив у ‘доларовому світі’ – вищу ланку бюджетників, креативний клас та ін. Це буде також супроводжуватись прогресуючим безробіття.
  2. Різке зростання ставок по кредитах. Зараз ставка центробанку підвищена до 20%. Можна очікувати кредитних ставок на рівні 30-35%. Фактично це закриває можливість розвитку бізнесу за рахунок банківського кредитування, а також відкриття нових іпотечних договорів для населення.
  3. Суттєві проблеми і удорожчання ведення бізнесу навіть для компаній, що не знаходяться під санкціями і мають експортний потенціал. Це ще більш скоротить притік валюти у росію.

Інформація станом на 7 березня 2022 р.
 

Російський карбованець упав на вкрай неліквідних торгах на Forex. Російський рубль майже не торгувався на міжбанківському ринку, оскільки клірингові палати припиняють розрахунки з операцій, повідомляє Reuters.

Рубль рано-вранці втратив ще 10% до рекордно низького рівня в офшорній торгівлі на тлі побоювань інвесторів, що нафтове ембарго зруйнує економіку країни. Валюта впала до рекордно низького рівня 139,50 до долара і 150 до євро після заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена про те, що США та їхні союзники обговорюють ембарго на постачання російської нафти у відповідь на спецоперацію в Україну. (посилання на джерело)


Україна звернулася до країн G7 з проханням припинити членство Росії та Білорусі у Міжнародному валютному фонді та всіх організаціях Світового банку. Відповідне звернення підписав прем’єр-міністр Денис Шмигаль. (посилання на джерело)


Національний банк України зберіг облікову  ставку на рівні 10% річних в умовах військового втручання Росії. (посилання на джерело)


Велика Британія виділить додаткові 100 мільйонів доларів допомоги для підтримки економіки України. (посилання на джерело)


На підтримку армії та гуманітарну допомогу зібрали вже понад 10,3 мільярдів – повідомив НБУ. (посилання на джерело)


Інформація станом на 14 березня 2022 р.
 

Українці за кордоном можуть безготівково оплачувати товари та послуги за допомогою платіжних карток, емітованих українськими банками, а також знімати необхідні суми готівкою в іноземній валюті країни перебування.
Національний банк України рекомендує українцям, які мають намір евакуюватися за кордон, не вивозити із собою готівкову гривню. Найкраще внести її на свої карткові рахунки на території країни. Про це повідомила прес-служба регулятора.
Конвертація за такими операціями відбуватиметься за курсом, встановленим українським банком-емітентом (а не курсом готівкового обміну).
Нагадаємо, минулого тижня НБУ дозволив зняття готівкової валюти в еквіваленті до 30 тисяч гривень на добу. При цьому регулятор з моменту введення воєнного стану не вводив жодних обмежень на безготівкові розрахунки, зокрема за кордоном.
Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 10%. (посилання на джерело)


24 лютого Нацбанк після нападу Росії оперативно ухвалив низку рішень, зокрема щодо фіксації курсу гривні та зупинення роботи валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами. (посилання на джерело)

24.02.2022
433884
1756
остання редакція 14.03.2022
433884