logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Всесвітній день прав споживачів

Загальна інформація

15 MARCH – WORLD CONSUMER RIGHTS DAY  
WAR IN UKRAINE

Consumer International

Fair Digital Finance Forum: Uniting the finance sector and consumer advocates for a fairer future

Consumers International statement on the invasion of Ukraine

Звернення представників громадськості до СІ

Всеукраїнська Федерація Споживачів "ПУЛЬС"

Програма заходів до Всесвітнього дня прав споживачів

15.03  WORLD CONSUMER RIGHTS DAY
ВCЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

ФОРУМ КОНСУМЕРСЬКОЇ АСАМБЛЕЇ УКРАЇНИ
"ВІЙНА. ПРАВА ЛЮДИНИ"

Права споживачів є невідємною складовою прав людини, задекларованих Організацією Об’єднаних  Націй, і справжньою цінністю Європейського Союзу. Цього року відзначається 60-та річниця з проголошення прав споживачів у світі Президентом США Джоном Кеннеді. А вже понад 20 років поспіль в університеті традиційно відбуваються заходи з нагоди цього дня, заснованого у 1973 році - Всесвітнього дня прав споживачів. 

Попередньо підготовлені до цієї визначної події заходи планувалось провести впродовж десяти днів у формі XIV Консумерського фестивалю, форумів, конференцій, квестів, студентських конкурсів, вебінарів, форсайт-сесій тощо.  Війна зруйнувала наші плани, але не вплинула на бойовий дух та на постійне прагнення до прогресивних реформ на базі високих європейських цінностей – якими є права людини!

ПРОГРЕСИВНІ ТРАДИЦІЇ ПОВИННІ ЗАЛИШАТИСЯ НЕЗМІННИМИ!

15 березня 2022 р. споживча спільнота України та світу зібралась на ФОРУМ КОНСУМЕРСЬКОЇ АСАМБЛЕЇ УКРАЇНИ "ВІЙНА. ПРАВА ЛЮДИНИ". 

На підвищення ролі споживача у суспільстві та необхідності підготовки фахівців у сфері захисту прав споживачів, безпечності та якості товарів, особливостях нової податкової політики держави зосередив своє вітальне слово ректор Державного торговельно-економічного університету  професор Анатолій Мазаракі. 

Генеральний директор Міжнародної організації споживачів (Consumers International - СІ) Helena Leurent (London, Great Britain) висловила підтримку Україні та запропонувала конкретні напрями, за  якими члени CI (близько 200 організацій з понад 100 країн світу) готові допомогти нашій державі. Зокрема, це інформування українських біженців щодо основних прав споживачів в ЄС, надання їм порад та корисних ресурсів у сферах фінансових, медичних, транспортних послуг тощо.

Співпраця з СІ урядових та громадських організацій  має значні перспективи у розбудові системи захисту прав споживачів в Україні. 

Широким було представництво Міжнародної організації товарознавців та технологів (IGWT), зокрема в заході взяли участь та висловили гарячу підтримку колегам та українському народу:

Єва Вагінгер, генеральний секретар Міжнародного товариства товарознавців і технологів (IGWT, Австрія);

Зенон Фолтинович, проф. док-р хаб. – Познанський університет економіки та бізнесу (Польща);

Єва Сікорська, проф. док-р хаб. – директор Інституту науки про якість Познанського університету економіки та бізнесу (Польща);

Ришард Зєлінський, проф. док-р хаб. – завідувач кафедри технології та інструментального аналізу Познанського університету економіки та бізнесу (Польща);

Сабка Пашова, PhD, доц. – завідувач кафедри товарознавства Економічного університету – Варна (Болгарія);

Теменуга Стойкова, PhD – доцент кафедри товарознавства Економічного університету – Варна (Болгарія);

Хенрих Данусевич, президент Латвійської торгової асоціації.

Всі іноземні учасники висловили підтримку Україні, підкреслили її значення у міжнародному русі захисту прав споживачів, дотриманні прав споживачів на безпечність та якість товарів і послуг та запропонували напрями спільних дій. 

Девізом 2022 року Consumers International визначено тематику «Fair Digital Finance - Справедливі  цифрові фінанси». Констатовано було про стабільність фінансової системи країни, яка витримала удар війни та змогла забезпечити ефективне функціонування у надважких умовах  порушення традиційних каналів комунікації. Досягненням українських цифрових застосунків, які достойні запровадженню на світовому рівні, проблемам диджіталізації фінансового сектору економіки, цифровим технологіям для споживачів були присвячені виступи виконавчого директора ВГО «Cоюз споживачів України» Олега Цильвіка та куратора  Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів», старшого викладача ДТЕУ Ольги Фреюк.  

На проблематиці визначенню критеріїв високого рівня захисту прав та законних інтересів  споживачів в Україні акцентував увагу Василь Дарков, голова Громадської організації «Всеукраїнське об’єднання споживачів страхових послуг «Страховий захист».

Учасники засідання зазначили  необхідності активізації зусиль  з реформування системи захисту прав споживачів, прийняття стратегічних програмних документів у сфері консумеризму з урахуванням європейських практик. Про це було наголошено модератором засідання, першим проректором ДТЕУ, президентом Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС» Наталією Притульською та представником Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергієм Литвиненко.

Анна Кошельник, викладач ДТЕУ, член мережі лідерів нового покоління ConsumersInternation наголосила на ролі молоді як провідника у формуванні нових підходів до системи захисту прав споживачів та фактичних напрацюваннях у цій сфері. Питанням логістичної доступності для споживачів необхідних товарів для забезпечення їх гарантованого споживання і права на вибір зосередила свій виступ Людмила Харсун, доцент кафедри торговельного підприємництва та логістики ДТЕУ. 

Також в обговоренні взяли участь Наталія Омельченко, голова Науково-дослідного центру «Незалежна експертиза», професор Луганського національного університету ім. Т. Шевченка; Микола Беднарчук, експерт Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ України; Юлія Мотузка, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечності та якості ДТЕУ; Олена Куликова, Голова правління Всеукраїнської асоціації з питань захисту прав споживачів «Споживча довіра»; Ігор Бартковський, президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти»; представники регіональних осередків Українського товариства товарознавців та технологів, викладачі Університету ім. Альфреда Нобеля (Дніпро), закладів освіти Львову, Полтави, Вінниці, Харкова, Чернівців, Ужгороду, ДТЕУ та його відокремлених структурних підрозділів, представники торговельних мереж.

Конструктивне спілкування однодумців дало змогу окреслити пріоритетні завдання:

  • проведенні систематичних зустрічей та створенні на базі ДТЕУ консумерської платформи для оперативного інформування громадськості, консолідації зусиль споживчої спільноти на захист прав споживачів задля підготовки реальних пропозицій урядовцям, іншим;
  • розробка нової моделі захисту прав споживачів в країні, аргументація необхідності створення уповноваженого органу щодо захисту прав споживачів із спеціальним статусом;
  • актуалізація проєкту нової редакції Закону україни «Про захист прав споживачів» з урахуванням реалій наслідків війни;
  • підготовка  політики, програми та критеріїв досягнення високого ступеня  захисту прав споживачів на найближчу перспективу;
  • звернення до Міністерства освіти і науки України з акцентуванням важливості підготовки фахівці з якості та безпечності товарів й послуг, захисту прав споживачів, організації торгівлі (особливо для регіонів, що постраждали в період війни);
  • підготовка пропозицій для міжнародних організацій щодо співпраці в реаліях воєнних дій та їх наслідків.

Пропозиції від учасників Форуму та всіх зацікавлених прохання направляти на адресу y.motuzka@knute.edu Мотузка Ю.М. 

Всі учасники заходу висловили впевненість у Перемозі України та її світлому європейському майбутньому!

Організатори Форуму висловили вдячність за підтримку іноземним партнерам, за участь – всім колегам. Разом ми – сила!

СЛАВА УКРАЇНІ! 
ГЕРОЯМ СЛАВА!
 

14.03.2022
443230
2829
остання редакція 17.03.2022
443230