logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Результати ХV Всеукраїнського круглого столу «Якість підготовки менеджерів: принципи, технології, перспективи»

Загальна інформація

У межах реалізації програми стратегічного партнерства та розвитку співпраці закладів освіти з бізнесом 18 травня 2022 року кафедрою менеджменту було проведено ювілейний ХV Всеукраїнський круглий стіл «Якість підготовки менеджерів: принципи, технології, перспективи» у форматі Zoоm-конференції. Символічно, що цьогорічний круглий стіл відбувся напередодні Всеукраїнського Дня науки, який традиційно відзначається вже 25 років, інтегруючи інтереси науковців, практиків, а також студентської молоді.

Учасників круглого столу привітали ректор ДТЕУ Анатолій Мазаракі, який наголосив на важливості та актуальності питань якості підготовки менеджерів, зважаючи на сучасні виклики воєнного часу, і  побажав учасникам плідної роботи.

Модератори події Сергій Бай та Галина П’ятницька повідомили, що учасниками цьогорічної наукової події стали майже 80 осіб, серед яких викладачі та науковці 12 провідних університетів України – 32 кандидата економічних наук та доктори філософії, 17 докторів наук з Київської області та м.Києва, Закарпатської, Одеської, Полтавської, Харківської, Черкаської, Чернівецької областей;  представниками топ-менеджменту 9-х великих компаній: ТОВ «Епіцентр-К», АТ «Укргазвидобування», ТОВ «Бюро Вайн», ТОВ «Декатлон Україна», ТОВ «ЕКО», групи компаній VIDI, компанії ELEKS, Acino AG (Швейцарія),  ТОВ «Торговий Дім «Ріва-Сервіс».

Перший спікер круглого столу  Олег Луцюк (директор з корпоративних продажів групи компаній «Vidi») у своєму виступі підкреслив особливості прийняття стратегічних управлінських рішень в торговельній компанії під час війни, наголосив на особливій ролі гнучкості сучасного менеджера, який повинен дбати про стабільну роботу компанії не лише у мирний час.

Project Manager ІТ-компанії ELEKS Богдан Івахів презентував власні погляди на моделювання посади менеджера проєкту в сучасному бізнесі, на проблемах його навчання в умовах війни, визначив 6 головних кроків, що були застосовані компанією для збереження колективу та методи перебудови її роботи, зважаючи на нові виклики. Особливу увагу спікер звернув те, що одним із факторів успіху стабільної роботи компанії є планування, роль якого не знижується навіть в таких складних умовах роботи. Жваву дискусію слухачів викликали пропозиції спікера щодо роботи в команді.

Присутнім було цікаво послухати виступ Олександра Андреєва енеджера з ІТ інфраструктури, Acino AG (Швейцарія) та American University Kyiv (Україна), який продемонстрував, як саме галузева специфіка може накладати особливості виживання компаній у воєнний час. Спікер наголосив, що координація зусиль досвідчених менеджерів та їх безперервне навчання є головними стратегічними ресурсами та важливими факторами стабільної роботи організацій.

Презентація студенток 2-го курсу ФМТП ДТЕУ Катерини Лугової та Олександри Рули занурила учасників круглого столу у перспективи мирного життя, коли Україна почне відбудовуватися та виникне потреба у підвищення якості життя кожного працівника, у турботі кожного менеджера про людей, запровадженні гнучкого графіку роботи, запобіганні емоційного вигорання. Жваву дискусію серед слухачів викликало обговорення міжнародної практики щодо запровадження 4-денного робочого тижня у вітчизняній практиці бізнесу.

У роботі круглого столу також взяли участь проректор ДТЕУ з наукової роботи, д.е.н., проф. Світлана Мельниченко, декан ФЕМП, к.е.н., доц. Олександр Міняйло, завідувачка кафедри туризму та рекреації ФРГТБ – д.е.н., проф. Тетяна Ткаченко, зав. кафедри менеджменту д.е.н., проф. Сергій Бай, професори, доценти та аспіранти кафедри менеджменту (Галина П’ятницька, Валентина Жуковська, Ірина Федулова, Ірина Миколайчук, Алла Безус, Юлія Білявська, Катерина Кандагура, Ігор Підкамінний, Наталія Бєляєва, Юля Силкіна, Вікторія Хмурова, Олег Калініченко), кафедри економічної теорії та конкурентної політики (проф. Юрій Уманців, доц. Таміла Щербакова), кафедри обліку та оподаткування (проф. Світлана Король), Людмила Завідна (завідувачка кафедри менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу Ужгородського ТЕІ, д.е.н., проф.); Наталія Ракша (канд. екон. наук,  ад’юнкт-професор Key West University (США);  Людмила Шимановська-Діанич (завідувачка кафедри менеджменту ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», д.е.н., проф.); Інна Дмитренко (заступник начальника управління авторського і суміжних прав, начальник відділу державного нагляду за дотриманням законодавства у сфері інтелектуальної власності Департаменту розвитку сфери інтелектуальної власності Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, к.е.н.); Світлана Ткачова (доцент кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування Державного біотехнологічного університету м.Харкова); Катерина Колеснікова (доцент кафедри економіки, обліку та менеджменту Одеського ТЕІ КНТЕУ); стратегічні партнери кафедри менеджменту – Тетяна Рутьян (ТОВ «Епіцентр-К»); Поліна Дужа (ТОВ «Декатлон Україна») та Валентина Рибак (ТОВ «Торговий Дім «Ріва-Сервіс»), студенти освітніх програм «Торговельний менеджмент», «Менеджмент персоналу», «Управління бізнесом», «Управління та адміністрування».

Підводячи підсумки, учасники круглого столу зробили висновок про те, що для підготовки сучасних менеджерів потрібно переглянути навчальні програми в закладах освіти, навчити їх гнучко та оперативно реагувати на нові ринкові виклики та загрози, поглиблювати розвиток знань і навичок з питань координації та організації роботи працівників, які можуть за певних обставин працювати у різних країнах світу.

Щиро дякуємо всім учасникам круглого столу за цікаві виступи та участь у дискусії, бажаємо подальшої плідної співпраці в напрямі поєднання освіти, науки та практики!

Все буде Україна!

18.05.2022
43630
1610
остання редакція 30.05.2022
433884