logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Відкрита лекція на тему: «Експертиза та оцінка культурних цінностей в судовій практиці. Відшкодування збитків пов'язаних з війною»

Загальна інформація

Відкрита лекція «Експертиза та оцінка культурних цінностей в судовій практиці. Відшкодування збитків пов'язаних з війною», організована кафедрою товарознавства та митної справи факультету торгівлі та маркетингу, відбулась 15 листопада 2022 року.

Спікер – Геннадій Пампуха, президент Міжнародної неприбуткової асоціації «Європейська арбітражна палата» (м. Брюссель, Бельгія), засновник Незалежного інституту судових експертиз (Київ, Україна).

Як оцінювати збитки, завдані бойовими діями? Все в руках судових експертів і ось чому:

  1. Оцінка шкоди має проводитися міжнародними комісіями, на чолі та у складі яких будуть українські судові експерти. Законодавство України має тільки одну підставу до залучення іноземних експертів - міжнародні угоди про співпрацю і допомогу.
  2. Алгоритм проведення таких експертиз. Методики й законодавство - узгоджуються з експертами.

Пампуха Г. Г. разом із професором кафедри товарознавства та митної справи Індутним В. В., досліджуючи картини зі спадщини Марії Примаченко (українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва», народна художниця України, авторка понад 800 картин), відпрацювали певний алгоритм проведення подібних експертиз.

  1. Маркування об'єкта (після проведення експертизи на автентичність);
  2. Візуалізація об'єкта (після проведення експертизи та маркування, об'єкт може бути направлено на виставку, описано, оцінено);
  3. Автентична сертифікація об'єкта;
  4. Оформлення та видача паспорта або експертного висновку на об'єкт експертизи.

Окремим питанням, озвученим лектором, було питання виплат репарацій Україні. Саме на основі репарацій, а також міжнародних грантів будуть проведені експертизи оцінки збитків пов'язаних з війною. Всі експерти (державні та недержавні) мають бути залучені до таких експертиз. Такими експертами лектор вбачає товарознавців, мистецтвознавців, економістів. А створення комісій з оцінки збитків  — основним завданням як для експертів, так і для держави в цілому. Після проведення робіт будуть отримані висновки, що максимально зможуть оцінити завдану росією шкоду та українські адвокати матимуть змогу ініціювати роботу по відшкодуванню. Тож питання репарацій буде підняте знову і знову.

Учасниками обговорення стали здобувачі освітнього ступеня «бакалавр», аспіранти, а також викладачі кафедр товарознавства та митної справи та товарознавства, управління безпечністю та якістю.

Щиро вдячні Геннадію Пампусі за змістовну цікаву лекцію, корисну професійну зустріч і сподіваємося на подальшу результативну співпрацю!

14.11.2022
43630
1128
остання редакція 23.11.2022
43630