logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Участь ректора ДТЕУ у круглому столі лідерів EUA з питань дослідницької етики та академічної доброчесності в контексті розвитку нових технологій

Загальна інформація

Анатолій Мазаракі, ректор ДТЕУ, 31 травня 2023 року взяв участь у засіданні круглого столу Асоціації європейських університетів (EUA) «Інституційні підходи до дослідницької етики та доброчесності: поговоримо про нові технології». У заході взяли участь керівники університетів – членів EUA. Зустріч відбулася у форматі жвавого діалогу. Усі бажаючі долучилися до обміну думками. Засідання було присвячене обговоренню питань впливу технологічного розвитку на академічну доброчесність й етичних викликів у науковій та дослідницькій діяльності на управління університетом. У контексті прискорення технологічних та соціальних змін для вищого керівництва університетів постає питання про своєчасність розробки реалістичних, ефективних та сталих політик дослідницької етики та доброчесності (RE&I).

Під час панельної дискусії з доповідями виступили: Сенена Корбалан, проректор з наукової роботи Університету Мурсії (Іспанія), член Стратегічної групи з досліджень та інновацій в EUA; Андреас Ціммер, проректор з досліджень та роботи з молодими вченими Боннського університету (Німеччина); Едвін К. Констебла, колишній проректор Базельського університету (Швейцарія), президент Експертної групи з питань наукової доброчесності при Швейцарській академії мистецтв і наук; Баррі О'Салліван, професор Університетського коледжу Корка (Ірландія), віцеголова Групи експертів високого рівня Європейської комісії з питань штучного інтелекту (2018 – 2020).

Участь у дискусії на секційних засіданнях допомогла визначити виклики у сфері досліджень та інновацій, з якими стикаються університети та їх управління, зокрема ті, що пов'язані з новими технологіями, знайти стійкі рішення, сприяти взаємному навчанню з питань у цій галузі та дослідити роль комітетів з дослідницької етики (REC) з погляду університетського управління.

Круглий стіл став ефективним майданчиком для обговорення можливостей проведення тренінгів для розробки та впровадження належних практик в університетах.


Дар’я Іващенко,
начальник відділу міжнародних зв’язків

31.05.2023
43630
958
остання редакція 02.06.2023
43630