logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Науково-практичний семінар «Правове регулювання безпеки бізнесу в умовах воєнного стану»

Загальна інформація

Кафедрою правового забезпечення безпеки бізнесу за ініціативою студентів ФМТП з 29 травня по 02 червня 2023 року організовано та проведено науково-практичний семінар «Правове регулювання безпеки бізнесу в умовах воєнного стану». Голова оргкомітету семінару – Руслан Мельниченко, завідувач кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу, канд. юрид. наук, адвокат. Заступник голови – Ганна Шведова, доцент кафедри, канд. юрид. наук, доцент.

Мета науково-практичного семінару – розвиток фундаментальних і прикладних наукових досліджень, спрямованих на вирішення актуальних проблем правового регулювання корпоративної безпеки в умовах воєнного стану. Спікерами наукового-практичного семінару стали викладачі кафедри, які висловили свою фахову позицію з актуальних правових питань безпеки бізнесу за допомогою мультимедійних технологій у форматі онлайн.

Програма науково-практичного семінару включала виступи спікерів за окремими темами та подальшою дискусією, а саме:

29 травня 2023 року студентам та всім іншим учасникам був представлений перший блок практичних питань корпоративної безпеки:

  • Руслан Мельниченко, завідувач кафедри, канд. юрид. наук, адвокат. Виступив із доповіддю на на тему «Зловживання корпоративними правами», під час якої було розкрито такі теоретичні та практичні аспекти теми, як: зловживання корпоративним правом у цивілістиці, корпоративний шантаж міноритарних учасників (акціонерів), зловживання конструкцією значних правочинів та правочинів із заінтересованістю, маніпулювання рішеннями загальних зборів учасників (акціонерів);
  • Ольга Сонюк, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Доповідь на тему «Корпоративні конфлікти та спори між учасниками господарської організації корпоративного типу», під час якої було представлено для обговорення такі практичні питання: передумови виникнення корпоративного конфлікту, позасудовий захист порушених суб’єктивних корпоративних прав та інтересів, судовий захист порушеного суб’єктивного корпоративного права та інтересу, підстави припинення корпоративного конфлікту.

30 травня 2023 року студентам та всім іншим учасникам представлено другий блок практичних питань корпоративної безпеки:

  • Ганна Шведова, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Тема доповіді «Антикорупційний комплаєнс», що включала такі актуальні теоретичні та практичні питання: поняття «антикорупційний комплаєнс», відповідальні особи за впровадження антикорупційної політики на підприємстві, функції комплаєнс, управління ризиками в їх діяльності, правові інструменти антикорупційного комплаєнс, правове регулювання попередження корупції в бізнесі на національному рівні;
  • Віктор Нікітенко, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Доповідь на тему «Корпоративне розслідування на підприємстві, в установі, організації», під час якої було представлено для обговорення такі практичні питання: поняття та загальні положення корпоративного розслідування у сфері підприємницької діяльності, порядок проведення службового розслідування на державних підприємствах (установах, організаціях), особливості внутрішнього розслідування окремих фактів корпоративного шахрайства, оформлення та реалізація результатів корпоративного (внутрішнього) розслідування.

31 травня 2023 року студентам та всім іншим учасникам був представлений третій блок практичних питань корпоративної безпеки:

  • Олексій Альонкін, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Тема доповіді «Юридична служба на підприємстві», що включала такі актуальні питання: місце та роль юридичної служби на підприємстві, структура і керівництво юридичною службою, організація роботи юридичної служби через планування, особливості внутрішньої правової роботи юридичної служби на підприємстві, особливості аутсорсингу зовнішніх юридичних радників, професійна правнича допомога адвоката;
  • Андрій Захарчук, професор кафедри, д-р юрид. наук. Доповідь на тему «Ризики та загрози в бізнесі», під час якої було представлено для обговорення такі практичні питання: поняття загроз корпоративній безпеці, види загроз корпоративної безпеки, форми загроз корпоративній безпеці, стратегія підприємства щодо попередження та протидії загрозам корпоративної безпеки.

01 червня 2023 року студентам та всім іншим учасникам представлено четвертий блок практичних питань корпоративної безпеки:

  • Анжела Корягіна, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Доповідь на тему «Промислове шпигунство та комерційна розвідка», що включала такі актуальні питання: поняття «промислове шпигунство» та його сутність,  мета, завдання та принципи конкурентної розвідки на підприємстві, розвідувальна інформація: джерела, види та характеристика, організація діяльності служби конкурентної розвідки на підприємстві;
  • Ольга Подільчак, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Тема доповіді «Недружнє поглинання (рейдерство) суб’єктів господарювання», під час якої було представлено для обговорення такі практичні питання: види та моделі недружнього поглинання суб’єктів господарювання, протиправне захоплення суб’єктів господарювання, особливості кваліфікації кримінальних правопорушень, пов’язаних з недружнім поглинанням суб’єктів господарювання через підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців, шляхи запобігання та протидії недружнім поглинанням.

02 червня 2023 року студентам та всім іншим учасникам представлено п’ятий блок практичних питань корпоративної безпеки:

  • Наталія Бондаренко, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Доповідь на тему «Кадрова безпека на підприємстві», що включала такі актуальні теоретичні та практичні питання: персонал підприємства як джерело небезпек і загроз його діяльності, особливості допуску працівників до роботи з документами і матеріалами, які містять інформацію з обмеженим доступом – комерційну таємницю, протидія шахрайським діям з боку персоналу в системі економічної безпеки підприємства, етапи відбору персоналу підприємства, перевірка кандидатів, корпоративна етика як інструмент ефективного управління персоналом підприємства;
  • Олена Ситніченко, доцент кафедри, канд. юрид. наук. Тема доповіді «Правові засоби протидії корпоративному шахрайству на підприємстві», під час якої було представлено для обговорення такі практичні питання: причини вчинення корпоративного шахрайства, ознаки та їх види, форми вчинення корпоративного шахрайства на підприємстві, способи вчинення розкрадань бюджетних коштів на підприємствах державної і комунальної форми власності, правові механізми протидії корпоративному шахрайству на підприємстві.

До обговорення актуальних питань проблематики семінару активно долучилися здобувачі всіх рівнів освіти, які взяли участь у семінарі та виступили із власними пропозиціями. Зокрема, варто відзначити студента ФМТП Романа Болдака, який запропонував своє бачення розв’язання проблеми правової безпеки бізнесу під час воєнного стану, що викликало жваву дискусію в аудиторії.

Науковий захід дозволив у форматі відкритого обговорення визначити пріоритетні напрями та пропозиції післявоєнної відбудови України в економічному, правовому та суспільному полі. У засіданні панелі «Розвиток права в умовах воєнного стану» взяли участь понад 130 кращих представників молодої наукової еліти, якими, переважно, були студенти спеціальності «Право», бакалаврських і магістерських ОПП: «Комерційне право», «Фінансове право», «Цивільне право і процес», «Правове забезпечення безпеки підприємницької діяльності», «Міжнародне право».

За результатами проведеної панельної дискусії викладачі ДТЕУ поглибили взаємодію у напрямі актуалізації освітніх програм з метою їх подальшої професіоналізації та максимального наближення до вимог правничої професії в умовах воєнного стану. Тільки, об’єднавши зусилля науки та практики, можна вирішити стратегічно важливі для України питання у сфері вищої юридичної освіти.


Автори тексту: 
Руслан Мельниченко,
завідувач кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу.
Електронна пошта: r.melnychenko@knute.edu.ua

Ганна Шведова,
доцент кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу.
Електронна пошта: g.shvedova@knute.edu.ua

02.06.2023
43630
1204
остання редакція 12.06.2023
43630