logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

ДТЕУ на VIII Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»

Загальна інформація

На базі Національного університету «Львівська політехніка» 24 листопада 2023 року відбулася VIIІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики», основна мета якої – формування інтелектуальної платформи для апробації наукових досліджень та обміну їх результатами у сфері конкуренції, конкурентної політики та конкурентоспроможності. Одним із співорганізаторів конференції був Державний торговельно-економічний університет. Серед українських та міжнародних співорганізаторів – Антимонопольний комітет України, який є давнім партнером ДТЕУ у підготовці висококваліфікованих фахівців за освітньою програмою «Менеджмент антимонопольної діяльності». Долучилися до організації цього форуму та взяли активну участь в його роботі й науково-педагогічні працівники та аспіранти кафедри економічної теорії та конкурентної політики.

Проведення  такої  конференції  є особливо на часі у світлі ухвалення 9 серпня 2023 року  Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України», який має сприяти посиленню інституційної спроможності Антимонопольного комітету України, підвищенню ефективності державної політики у сфері захисту економічної конкуренції, що є одним із взятих на себе нашою країною зобов’язань інтеграції до Європейського Союзу. Розширення повноважень АМКУ створить умови для більшого фокусування на аналітичній роботі у межах розгляду справ, дасть змогу посилити правозастосовчу функцію та сприятиме підвищенню результативності розслідувань.

Започаткував високий рівень дискусії голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко, виступивши з доповіддю на тему «Формування та реалізація конкурентної політики у воєнний та поствоєнний час». Промовець докладно висвітлив напрями діяльності та результати роботи АМКУ, звернувши увагу на те, що одним із найбільш поширених порушень конкурентного законодавства в умовах воєнного стану й надалі залишаються антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання у вигляді змов під час здійснення торгів та аукціонів. Пан Павло також розкрив проблематику відповідності українського конкурентного законодавства європейським вимогам та основні напрями його оновлення.

Підтримав високий рівень обговорення актуальних питань сьогодення професор Рассел Пітман – фахівець з багатолітнім досвідом роботи на посаді директора з економічного аналізу антитрестівського відділу Міністерства юстиції США, який неодноразово виступав перед студентами ДТЕУ. У своїй промові пан Піттман вдало поєднав теоретико-методологічну складову аналізу та приклади з власної практики у Міністерстві юстиції США, детально аналізуючи тонкощі конкурентного законодавства та принципи пошуку суб’єктами ринку напрямів реалізації угод зі злиття.

У межах пленарного засідання доповіді були присвячені прикладним та освітнім аспектам конкурентної культури, проблемам надання державної допомоги, розвиткові екосистеми політики у сфері регулювання конкуренції та, зокрема, нагальним як у теоретико-методологічному вимірі, так і в прикладному контексті економіко-правовим, морально-етичним та безпековим проблемам штучного інтелекту та його впливу на функціонування галузевих ринків, регулювання конкуренції на цифрових ринках, цифрової стійкості освіти у системі забезпечення національної безпеки у післявоєнний період, впливу на конкуренцію інформаційно-комунікаційних платформ, фінансової та інвестиційної архітектоніки концентрації капіталу в цифровій економіці. У роботі конференції також взяли участь науковці та фахівці-практики з України, Польщі, Норвегії, США, Канади, Індії.

За результатами конференції буде видано збірник матеріалів, а новітні рішення, цікаві ідеї та практичні рекомендації впроваджуватимуться в освітній процес підготовки конкурентоспроможних фахівців у ДТЕУ.

Юрій Уманців,
завідувач кафедри економічної теорії
та конкурентної політики,
доктор економічних наук, професор

24.11.2023
43630
695
остання редакція 29.11.2023
43630