logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Форум Консумерської Асамблеї «СПОЖИВАЧ – ДЕРЖАВА – БІЗНЕС: відповідальна та ефективна взаємодія» (15.03.2024)

Загальна інформація

Державний торговельно-економічний університет є постійний активним учасником руху, направленого на забезпечення прав споживачів. 15 березня в ході вже XVIІ Консумерського фестивалю “Час діяти!” з нагоди  Всесвітнього дня прав споживачів в ДТЕУ в змішаному форматі було проведено Форум Консумерської Асамблеї «СПОЖИВАЧ – ДЕРЖАВА – БІЗНЕС: відповідальна та ефективна взаємодія». Даний захід об’єднав близько 150 учасників, якими стали представники споживчих громадських організацій, торговельних організацій, бізнес-асоціацій, державних органів влади, науковці та студентство ДТЕУ та інших ЗВО.

Захист прав споживачів є важливою складовою системи гарантування прав людини в цивілізованому світі. Запроваджений міжнародною спільнотою Всесвітній день прав споживачів 15 березня вже понад 60 років є нагадуванням про необхідність вирішення консумерських проблем. Так, у 2024 р. світовою спільнотою особлива увага приділена використанню штучному інтелекту. Зокрема, девізом Міжнародної організації споживачів (СІ) у цьому році визначено «Справедливий і відповідальний ШІ для споживачів».

При відкритті заходу перший проректор з науково-педагогічної роботи ДТЕУ, президент ВФС «Пульс» Притульська Наталія Володимирівна від імені ректора Мазаракі Анатолія Антоновича привітала присутніх зі святом, наголосила на важливості захисту прав споживачів у аспектів євроінтеграційного процесу України, охарактеризувала найбільш актуальні на сьогоднішній день тенденції споживчої проблематики країни в умовах війни.

 На круглому столі було обговорено питання:

  • реалії розвитку споживчого ринку в умовах воєнного стану;
  • диджиталізація, споживач і штучний інтелект.

На початку заходу заступник Голови Державної служби Україниз питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Захарін Сергій Володимирович також привітав учасників Форуму зі святом, наголосив на актуальності консумерської діяльності, ролі та активному поширенні цифрових технологій у сучасному світі.

Також у ході заходу взяла участь начальник управління реформування системи державного контролю та захисту прав споживачів департаменту регуляторної політики та підприємництва Міністерства економіки України Гринчук Тетяна Володимирівна, яка охарактеризувала основні аспекти державної політики в сфері захисту прав споживачів, актуальних і перспективних пріоритетах.

Іншим доповідачем Форуму став голова громадської ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Башинський Віталій Володимирович. У своїй доповіді він проаналізував важливість співпраці громадських організацій і органів влади, роль громадськості у вирішенні важливої державної проблематики.

Голова правління «Ліга виробників харчових продуктів» Кузнєцов Геннадій Дмитрович у своїй доповіді на тему «Новели харчового законодавства України» поінформував учасників Форуму про особливості законодавчих новацій у сфері харчових продуктів, особливості імплементації визначених нормативних положень, ролі для забезпечення прав і інтересів споживачів.

Заступник начальника управління – начальник відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Мазепа Ірина Юріївна охарактеризувала поточний стан захисту споживачів, проблематику та основні види порушень, заходи, що вживаються державними органами для їх вирішення.

Представники громадських організацій споживачів, зокрема Голова Правління ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА» Кулікова Олена Олександрівна, головний експерт ГО «Науково-дослідний центр «Незалежна експертиза» Омельченко Наталія Володимирівна, керівник ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Купира Дмитро Іванович, виконавчий директор Громадської спілки «Українська Асоціація Індустрії Іграшок» Суздальцева Наталія Євгенівна, голова правління Асоціації захисту пацієнтів медичних послуг Онищенко Владислав Валентинович, проаналізували основні напрямки діяльності громадських організацій, їх роль і результати для забезпечення прав споживачів.

Жвавий інтерес в учасників заходу викликали доповіді доповідачів панелі «Диджиталізація. Споживач і штучний інтелект» директора департаменту забезпечення якості ТОВ «ЕКО-МАРКЕТ» Підлісної Надії Михайлівни, старшого викладача кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки ДТЕУ, PhD Хорольської Карини Вікторівни, асистента кафедри цифрової економіки та системного аналізу ДТЕУ, PhD Тарасюка Антона Миколайовича, доцента кафедри журналістики та реклами ДТЕУ, к.е.н. Яцюка Дмитра Васильовича. Спікери проаналізували сутність і процес застосування диджиталізації та штучного інтелекту, їх використання в торговельній діяльності, майбутні перспективи розвитку.

Учасники Форуму забезпечили активне обговорення поточних консумерських проблем і пріоритетних напрямків їх вирішення, напрацювали практичний досвід для інформування споживачів, пропозиції для покращення діяльності в консумерській сфері України.


ПРОГРАМА ФОРУМУ


Відеозапис Форуму можна переглянути за посиланням.


Презентації виступаючих:

15.03.2024
43630
603
остання редакція 20.03.2024
433884