logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Майстер-клас «Healthy Масляна в ДТЕУ»

Загальна інформація

На кафедрі технології та організації ресторанного господарства ДТЕУ 13 березня 2024 року відбувся майстер-клас «Healthy Масляна в ДТЕУ», під час якого завідувач кафедри, професор Діна Федорова разом з аспірантом Олександром Венглінським, завідувачем лабораторії Іриною Андрощук приготували більше ніж 100 порцій млинців з різними соусами і начинками на безглютеновому борошні ТОВ «Каскад» для частування студентів і працівників університету. На майстер-класі, який проходив у змішаному форматі, були присутні адміністрація університету, студенти першого курсу ДТЕУ спеціальності 181 «Харчові технології», а також запрошені гості.

У вітальному слові до учасників майстер-класу Перший проректор ДТЕУ з науково-педагогічної роботи Наталія Притульська  повідомила про актуальність ознайомлення студентів із новими гастрономічними трендами у виробництві й дизайні ресторанної продукції, зокрема безглютеновими десертами, які користуються значним попитом серед споживачів як в Україні, так і закордоном.

Як спікер і фуд-дизайнер на майстер-класі виступив Олександр Венглінський – аспірант кафедри, шеф-кухар, член Асоціації шеф-кухарів України, багатократний призер всеукраїнських та міжнародних кулінарних чемпіонатів. Під час майстер-класу Олександр продемонстрував учасникам сучасні кулінарні техніки й технології приготування крафтових безглютенових десертів, присвячених відзначенню Масляної, таких як: оладки, млинці та панкейки. Подавав страви у різних техніках та розказав про тренди ресторанного фуд-дизайну.

Учасники дізналися про особливості приготування безглютенових борошняних страв та виробів, що таке глютен і його можливу небезпеку для здоров’я певних категорій населення, вплив глютену на якість готового продукту, а також продегустували готові безглютенові десерти з різними соусами, пюре та начинками з локальної харчової сировини – гарбуза, обліпихи, калини, сиру кисломолочного. 

Під час майстер-класу готували млинці, панкейки та оладки на основі нетрадиційнної суміші різних видів безглютенового борошна, а саме: кукурузного, рисового, пшоняного, а також борошна із зеленої гречки та коричневого рису. У складі соусів і топінгів використали: пюре з печеного гарбуза з бананом, пюре з печеного гарбуза з лимонним фрешем, соус із цільних лісових ягід, соус із перетертої обліпихи, мус із сиру  кисломолочного та маринованих персиків, соус із полуничного варення, мариновану грушу в лимонному сиропі, а також карамелізовані яблука з фундуком, соус із карамелізованих яблук з калиною. 

Презентований дизайн страв на майстер-класі був простий та лаконічний, відомий як кежуал. Він притаманний різним кежуал кафе, закладам сімейного типу. У такому виді фуд-дизайну проявляється простота, різнобарвність і яскравість, використання великої кількості різних соусів, а також горішків, цедри лимона, пудри ягідної та інших. Усі учасники майстер-класу мали змогу продегустувати та оцінити смакові властивості приготованих страв.

Під час майстер-класу пан Олександр ознайомив слухачів з різними тонкощами приготування традиційних страв до свята Масляної, сучасними трендами і давніми кулінарними традиціями, поділився своїм досвідом роботи в Україні та за кордоном, надав рекомендації щодо майбутнього професійного розвитку та способів самореалізації для майбутніх випускників.

Майстер-клас отримав багато позитивних відгуків студентів та гостей.
Усім смачного!

Федорова Д.В.,д.т.н., проф.,
завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства

13.03.2024
433884
279
остання редакція 21.03.2024
433884