logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Лекція Олександра Савенка | «Питання академічної доброчесності та етики в журналістиці»

Загальна інформація

У Державному торговельно-економічному університеті за ініціативою кафедри журналістики та реклами в межах дисципліни «Журналістика цифрових ЗМІ» 1 квітня 2023 року було проведено відкриту лекцію за участю цікавого доповідача – Олександра Миколайовича Савенка, Заслуженого журналіста України.

У своєму публічному виступі «Питання академічної доброчесності та етики в журналістиці»  колишній Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, трикратний президент Національної телекомпанії України, заступник Міністра інформації України, генеральний продюсер Центрального телеканалу, колишній генеральний директор Державного інформаційного агентства України і професор кафедри PR та журналістики Київського національного університету культури і мистецтв розкрив важливі питання проблематики академічної доброчесності та етики в журналістиці.

Організатором та модератором проведення зустрічі виступила Ольга Добродум, доктор філософських наук, професор кафедри журналістики та реклами. Зустріч відбулася в інтерактивному форматі на платформі Zoom.

Із привітальним словом до учасників зустрічі звернулася завідувач кафедри журналістики та реклами Діана Файвішенко, доктор економічних наук, професор, гарант освітньої програми «Реклама і зв’язки з громадськістю», спеціальності «Журналістика», яка наголосила на тому, що журналістика, як і будь-яка інша професія, має свої етичні принципи та стандарти, яких повинні дотримуватися всі її представники. Ці принципи покликані забезпечити чесність, об’єктивність та неупередженість журналістських матеріалів, а також захищати права та інтереси людей, про яких йде мова в публікаціях.

Одним з важливих аспектів етики в журналістиці є дотримання принципів академічної доброчесності – це означає, що журналісти повинні посилатися на джерела інформації, яку вони використовують у своїх матеріалах, а також не фальсифікувати або викривляти факти.

Доповідач Олександр Савенко звернув увагу на те, що журналістика – це відповідальна професія, яка потребує від своїх представників високих етичних стандартів, дотримання принципів академічної доброчесності та етики в журналістиці є необхідною умовою для забезпечення свободи слова, доступу до інформації та демократії в суспільстві. Академічна доброчесність є важливим аспектом не лише в науковому дослідженні, але й у журналістиці: журналісти мають відповідальність за точність, об’єктивність та етичність своєї роботи, дотримання принципів академічної доброчесності сприяє підтримці довіри громадськості до журналістських матеріалів. Однак, крім принципів академічної доброчесності, журналісти повинні дотримуватися й інших етичних норм, таких як: об’єктивність, правдивість, точність, повага до приватного життя, відповідальність. У сучасному світі журналісти стикаються з багатьма викликами, які можуть загрожувати дотриманню етичних принципів, до таких викликів належать: вплив власників ЗМІ, поширення фейкових новин, тиск з боку влади. Етика в журналістиці має надзвичайно важливе значення для забезпечення свободи слова, доступу до інформації та демократії в суспільстві. Журналісти, які дотримуються етичних принципів, можуть допомогти людям зробити свідомий вибір, надаючи їм достовірну та неупереджену інформацію. Етика в журналістиці також допомагає захищати права та інтереси людей, про яких йде мова в публікаціях.

До всіх присутніх здобувачів було чітко донесено, що загальна доброчесність та етика в журналістиці є важливими для збереження довіри громадськості до медіа та підтримки професійної репутації журналістів.

Основні аспекти академічної доброчесності та етики в журналістиці містять: достовірність і точність, об’єктивність, цитування джерел, етика, правдивість. Крім зазначених принципів, існують ще деякі важливі аспекти академічної доброчесності та етики в журналістиці: незалежність, відповідальність перед громадськістю, право на відповідь, збереження джерел, самоконтроль і вдосконалення. Дотримання принципів сприяє підтримці довіри громадськості до журналістських матеріалів та збереженню професійної репутації журналістів.

Загальне Положення про дотримання академічної доброчесності педагогічними, науково-педагогічними, науковими працівниками та здобувачами освіти розміщено у відкритому доступі на сайті ДТЕУ.

Дякуємо шановному доповідачеві та усім присутнім за інтелектуальні зусилля з осягнення надзвичайно актуальної, важливої та суголосної сучасності тематики академічної доброчесності та етики в журналістиці.

Нехай ваша робота завжди буде відзначена точністю, об’єктивністю та етичністю!

Згуртований ДТЕУ – разом ми сила!

Приєднуємося і діємо! Разом до перемоги!

    

Ольга Добродум,
доктор філософських наук, професор кафедри журналістики та реклами.

01.04.2024
43630
763
остання редакція 10.04.2024
43630