logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкрита лекція Здіорука Сергія «Журналістська діяльність в умовах війни: контекст гуманітарної безпеки»

Загальна інформація

У Державному торговельно-економічному університеті за ініціативи кафедри журналістики та реклами у межах дисципліни «Журналістика цифрових медіа» 15 квітня 2024 року провів відкриту лекцію Сергій Здіорук – провідний науковий співробітник відділу суспільних процесів Національного інституту стратегічних досліджень, доктор філософії, доцент, заслужений діяч науки і техніки України, нагороджений орденом за заслуги ІІ та ІІІ ступенів, медаллю «15 років Збройним Силам України», медаллю «За визначний внесок у поширення ідеї єдності Європи».

Організатором та модератором проведення зустрічі, яка відбулася в інтерактивному форматі на платформі Zoom, була доктор філософських наук, професор кафедри журналістики та реклами Ольга Добродум.

Із привітальним словом до учасників зустрічі звернулася завідувач кафедри журналістики та реклами Діана Файвішенко та наголосила на тому, що в умовах війни журналістська діяльність набуває особливої значущості: журналісти стають не лише свідками, але й учасниками подій, що формують історію. Це вимагає мужності, професіоналізму та високого рівня етичної відповідальності, адже вони виконують важливу місію – інформування суспільства, надаючи факти та аналізуючи події, що відбуваються на територіях, де ведуться бойові дії, саме  від якості та оперативності інформації залежить не лише громадська думка, але й життя людей.

Водночас журналісти документують порушення прав людини, злочини проти людяності та воєнні злочини, їхні репортажі можуть бути доказами у міжнародних судах та сприяти притягненню винних до відповідальності.

У своєму публічному виступі Сергій Здіорук зазначив, що війна – це не лише бойові дії, але й інформаційна битва, в якій журналісти відіграють важливу роль, адже вони мають донести до суспільства правдиву та неупереджену інформацію про події, що відбуваються. Однак журналістська діяльність під час війни супроводжується численними ризиками та викликами: журналісти часто стають мішенню для ворога. У цьому контексті важливо розглянути питання гуманітарної безпеки журналістів, оскільки їхня робота має життєво важливе значення для забезпечення інформаційної безпеки суспільства.

Спікер зауважив, що журналістська діяльність в умовах війни – це боротьба за правду, адже війна – це запекла інформаційна боротьба, а журналісти на передовій цієї боротьби – свідки подій, що можуть змінити хід історії. Інформуючи про людські трагедії, воєнні злочини та злочини проти людяності, вони можуть стати мішенню для маніпуляцій та замовчувань, їхня безпека постійно під загрозою, саме тому питання гуманітарної безпеки журналістів є критично важливим для функціонування вільних медіа та захисту прав людини під час збройних конфліктів. Також пан Сергій розповів про заходи щодо забезпечення гуманітарної безпеки журналістів: міжнародне право (гарантує журналістам право на свободу слова, свободу преси та безпеку), професійна підготовка (журналісти, які працюють у зонах бойових дій, повинні мати спеціальну підготовку, щоб знати, як працювати безпечно та етично), підтримка з боку міжнародних організацій (міжнародні організації, такі як ЮНЕСКО та ОБСЄ, можуть надавати підтримку журналістам, пропонуючи їм навчання, захист та ресурси), відповідальність влади (уряди та військові повинні нести відповідальність за захист журналістів та забезпечення їхньої безпеки). У своєму виступі акцентував на ризиках та викликах для журналістів, психологічному тиску (журналісти можуть відчувати значний психологічний тиск, що може призвести до посттравматичного стресового розладу та інших проблем із психічним здоров’ям) і тут є актуальним психологічна підтримка через масмедіа.

Здобувачі освітньої програми «Реклама і зв’язки з громадськістю» доєднались до обговорення ролі журналістів у документуванні війни (журналісти забезпечують документування ходу війни, фіксуючи події, які можуть мати історичне значення), етичні дилеми (вибір між публікацією шокуючих зображень та повагою до жертв), вплив на громадську думку та політику (журналісти мають велику владу у формуванні наративів та сприйнятті війни суспільством), захист журналістів (Женевські конвенції та інші міжнародні документи, які гарантують права та безпеку журналістів у конфліктних зонах), технологічний прогрес (сучасні технології, такі як супутниковий зв’язок, соціальні медіа та мобільні платформи, що змінюють способи збору та розповсюдження новин), міжнародна підтримка (важливо відзначити роль міжнародних організацій, таких як ЮНЕСКО та Репортери без кордонів, у підтримці журналістів, які працюють у зонах бойових дій). Також  спікер наголосив на існуючих етичних викликах, адже журналісти повинні зважати і на потребу швидкого інформування, і на ризик поширення неперевіреної інформації та особливо на технологічні аспекти, оскільки використання дронів, соціальних мереж, мобільних додатків дозволяє оперативно отримувати та передавати дані, однак водночас створює нові ризики, такі як хакерські атаки та втручання у приватність.

Дякуємо шановному спікеру Сергію Здіоруку та представникам кафедри журналістики та реклами доцентам Євгену Шкурову, Оксані Голік, Кияниці Євгенії та всім учасникам заходу за осмислення та висвітлення проблематики журналістської діяльності в умовах війни у контексті гуманітарної безпеки!

Згуртований ДТЕУ – разом ми сила!

Приєднуємося і діємо! Разом до перемоги!

    

                                                                                    Ольга Добродум,
д-р філос. наук, професор
кафедри журналістики та реклами

15.04.2024
43630
352
остання редакція 18.04.2024
43630