logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкрита лекція Петра Мироненка «Міжцивілізаційні війни: історія та сучасність»

Загальна інформація

У Державному торговельно-економічному університеті за ініціативи кафедри журналістики та реклами в межах дисципліни «Журналістика цифрових медіа» 12 квітня 2024 року було проведено відкриту лекцію у форматі офлайн.

Мироненко Петро Володимирович, український громадський діяч, науковець, політолог, академік-засновник Академії політико-правових наук України, Генеральний директор Наукової установи «Академія «Українська Політія»» зустрівся із здобувачами освітніх програм «Реклама і зв’язки з громадськістю» спеціальності «Журналістика» та «Політологія міжнародних відносин» спеціальності «Політологія».

У своєму публічному виступі «Міжцивілізаційні війни: історія та сучасність» лектор зауважив, що міжцивілізаційні війни – це конфлікти, які виникають між різними цивілізаціями або культурними блоками, ці війни мають різні причини, зокрема релігійні, економічні, політичні та соціальні розбіжності, можуть мати релігійний, етнічний, культурний або ідеологічний характер, а також можуть бути обумовлені геополітичними або ресурсними чинниками.

Спікер підкреслив, що історія людства свідчить про те, що міжцивілізаційні конфлікти виникали протягом усіх епох, від стародавніх часів до сучасності ці війни є найбільш складними та тривалими, оскільки включають не лише воєнні дії, але й ідеологічні, культурні та економічні аспекти. Зазначив, що поняття «міжцивілізаційні війни» є складним і багатогранним, воно не має чітко визначеного й загальноприйнятого трактування, адже їх можна розуміти як війни, що ведуться між різними цивілізаціями, де сторони конфлікту мають принципово різні світогляд, цінності, релігії та політичні системи.

Організатором та модератором проведення зустрічі виступила доктор філософських наук, професор кафедри журналістики та реклами Ольга Добродум.

З привітальним словом до учасників зустрічі звернулася завідувач кафедри журналістики та реклами Діана Файвішенко, яка зазначила, що зараз міжцивілізаційні конфлікти продовжують відігравати ключову роль у світовій політиці: вони можуть проявлятися у формі воєнних конфліктів, як, наприклад, війна в Сирії, або як «холодні» конфлікти, зокрема інформаційні війни та кібератаки. Революція Гідності в Україні та подальші події на сході країни стали яскравим прикладом міжцивілізаційного конфлікту в сучасному світі. 

Доповідач Петро Мироненко наголосив на тому, що в Російсько-українська війна є одним із найяскравіших прикладів міжцивілізаційного конфлікту в сучасному світі, цей конфлікт відображає зіткнення не тільки політичних інтересів, але й глибоких культурних, історичних та цивілізаційних розбіжностей між двома народами, які мають спільне історичне минуле. Міжцивілізаційний аспект цієї війни полягає у протистоянні між ідентичністю України, яка прагне до демократичних цінностей та європейської інтеграції, та російською імперською моделлю, яка прагне зберегти свій вплив і це протистояння виходить за рамки звичайного воєнного конфлікту, оскільки воно включає в себе боротьбу за культурну та історичну спадщину, мову, релігійні переконання та цінності.

На сьогоднішній день війна продовжується, зі значними людськими та територіальними втратами з обох боків. Військові дії, ракетні та безпілотні удари по цивільних об’єктах, економічні санкції та міжнародна підтримка України – усе це є частиною ширшого міжцивілізаційного конфлікту. Ця війна має велике значення для світової спільноти, оскільки вона впливає на міжнародну безпеку, економічну стабільність і права людини, вона також ставить під сумнів принципи міжнародного права та суверенітету держав, показуючи, що міжцивілізаційні конфлікти мають далекосяжні наслідки.

Спікер підкреслив надзвичайну актуальність, важливість теми міжцивілізаційних війн, які призводять до загибелі людей, руйнування інфраструктури та дестабілізації цілих регіонів.

Російсько-українська війна це трагедія, яка має далекосяжні наслідки для України та всього світу, тому важливо, щоб світове співтовариство доклало зусиль для мирного врегулювання конфліктів.

У кінці жвавого обговорення Петро Мироненко презентував авторські книги та запросив ознайомитися із діяльністю Академії «Українська Політія».

Згуртований ДТЕУ – разом ми сила!

Разом до перемоги!

 Добродум Ольга,
д-р філос. наук., професор кафедри журналістики та реклами

12.04.2024
43630
390
остання редакція 18.04.2024