logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Гостьова лекція «Захист економічної конкуренції в умовах європейської інтеграції України» Олександра Нагорного

Загальна інформація

Постійна та тісна співпраця з практиками є запорукою підготовки конкурентоспроможних фахівців, які відповідають вимогам сучасного динамічного ринку праці. У межах функціонування студентських наукових клубів «Конкуренція ХХІ століття» та «Синергія галузевих ринків» 19 квітня 2024 року відбулася гостьова лекція Голови комітету з конкуренційного права Асоціації правників України, радника юридичної компанії Sayenko Kharenko Олександра Нагорного. Пан Олександр перебував біля витоків інституційного оформлення конкурентної політики в нашій країні, був співавтором Закону України «Про захист економічної конкуренції», протягом тривалого часу працював на керівних посадах в Антимонопольному комітеті України.

Лектор окреслив напрями реалізації конкурентної політики у світлі змін, що відбуваються з набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України», визначив економіко-правові проблеми ідентифікації порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зосередив увагу на практиці процесуальних засад здійснення антимонопольної діяльності. Особливу увагу в своїй лекції пан Олександр приділив посиленню інституційної спроможності Антимонопольного комітету України в контексті новітніх змін у правовому полі нашої країни. Здобувачі вищої освіти на прикладі конкретних справ, які розглянуло конкурентне відомство нашої країни, а також було реалізовано в Європейському Союзі, отримали змогу проаналізувати дієвість політики у сфері захисту економічної конкуренції.

Окремим аспектом лекції стали пропозиції пана Олександра, спрямовані на вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції в контексті європейської інтеграції України, вдосконалення інституційного дизайну Антимонопольного комітету та посилення його впливу на стимулювання розвитку економіки, модернізацію механізмів захисту прав споживачів та недопущення зловживань монопольними утвореннями.

Наприкінці лекції слухачі мали нагоду почути змістовні відповіді на велику кількість запитань щодо практики реалізації конкурентної політики, перспектив подальшого зміцнення інституційної спроможності Антимонопольного комітету в умовах інтеграції України до ЄС, можливостей працевлаштування студентів ДТЕУ в компанії Sayenko Kharenko, котра має репутацію провідної української юридичної фірми.

Кафедра економічної теорії та конкурентної політики і студенти ДТЕУ дякують Олександру Нагорному за захопливу лекцію, дружню невимушену атмосферу спілкування та можливість розширити горизонти знань у сфері захисту економічної конкуренції!

Юрій УМАНЦІВ,

завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики ДТЕУ, доктор економічних наук, професор

19.04.2024
Вінс Валерій Вікторович
321
остання редакція 23.04.2024
433884