logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Здійснення судочинства в умовах війни та воєнні злочини

Загальна інформація

У рамках тижня факультету міжнародної торгівлі та права на базі Державного торговельно-економічного університету 19 квітня 2024 року відбулася гостьова лекція в онлайн-форматі на тему «Здійснення судочинства в умовах війни та воєнні злочини».

Організатор та модератор зустрічі: доцент кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу к.ю.н., доцент Шведова Ганна Леонідівна. 

Лектором наукового заходу була  Бондаренко Марина Сергіївна, суддя-спікер Дарницького районного суду м. Києва, кандидат юридичних наук, ІМІ медіатор. За сприяння Марини Сергіївни на постійній основі здійснюється співпраця Державного торговельно-економічного університету з Дарницьким районним судом міста Києва у рамках укладеного Меморандуму, а саме:

проведення модельних судових засідань в залі суду; залучення студентів до судового волонтерства; проведення виїзних практичних занять у суді під час викладання навчальних дисциплін «Кримінальне право», «Кримінальне право і процес», «Практикум з кримінального права України».

Слухачами лекції були студенти спеціальностей «Право», «Міжнародне право», аспіранти, викладачі факультету міжнародної торгівлі та права.

Під час лекції були висвітлені історичні питання атрибутів та традицій здійснення правосуддя, порядок здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, розгляд кримінальних проваджень за умови відсутності обвинуваченого, а також порядок та особливості дослідження доказів у справах щодо воєнних злочинів.

Під час дискусії студенти активно обговорювали особливості здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, ставили питання щодо зарубіжної та міжнародної практики розгляду справ у контексті воєнних злочинів, їхньої статистики, динаміки та характеру подібних злочинів.

До участі в обговоренні актуальних питань впровадження стандартів доброчесності та інструментів запобігання корупції в Україні долучилися викладачі кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу:

  • завідувач кафедри, к.ю.н., доцент Мельниченко Р.В., к.ю.н., доцент Грицай С.О., к.ю.н., доцент Нікітенко В.М.; к.ю.н. доцент Бондаренко Н.О., к.ю.н., доцент Альонкін О.А.

Наприкінці заходу учасники дискусії акцентували на необхідності вдосконалення правового забезпечення у частині здійснення правосуддя в умовах воєнного стану та дотримання принципу єдності судової практики.

Шведова Ганна Леонідівна,,
доцент кафедри правового забезпечення безпеки бізнесу

19.04.2024
433884
301
остання редакція 26.04.2024