logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Результати проведення Всеукраїнського круглого столу «Перспективи розвитку харчової промисловості України»

Загальна інформація

     19 березня 2014 року на базі Київського національного торговельно-економічного університету спільно з Асоціацією українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Перспективи розвитку харчової промисловості України». Метою даного заходу було обговорення сучасного стану та актуальних питань розвитку харчової промисловості України, проблем гармонізації вітчизняних нормативних документів галузі з європейськими вимогами, а також напрямів розвитку та завдань підприємств харчової промисловості на 2014 р.

     У засіданні круглого столу взяли участь представники державних та громадських організацій: Міністерство аграрної політики і продовольства України, Інститут продовольчих ресурсів НААНУ,  Державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України, Національна асоціація виробників м’яса та м’ясопродуктів України «Укрм’ясо», Спілка молочних підприємств України. Широким було представництво провідних підприємств харчової промисловості України - ПАТ «Житомирський маслозавод», ПрАТ «Геркулес», ПГО АПВТ «Фірма Ласка», ТОВ «Ласунка», ПрАТ «Хладопром», ТОВ «Пирятинський делікатес», ТОВ «Долівенко», ТОВ «Компанія БІОПРОМ», ТОВ ВТП «Агропереробка», ТОВ «Айс Запоріжжя», ТОВ «Dolce Italia», ТОВ «Даніско Україна», ТОВ «К-ТЕХ», ТОВ «Крона», ТОВ «Етол Україна», ТОВ «Тернопільський завод швидкозаморожених продуктів» та ін. Із представників засобів масової інформації - газета «Харчовик», журнали «Брутто», «Мир продуктов», «Мир упаковки», «Food UA».

     Про готовність аграрного сектора для експорту продукції до країн ЄС, необхідність гармонізації нормативних документів з європейськими вимогами, основні напрямки та результати діяльності Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» розповів президент Асоціації Бартковський Ігор Ілліч. Особливу увагу учасниками засідання круглого столу було приділено аналізу обсягів виробництва, експорту та імпорту морозива, м’ясних напівфабрикатів, макаронних виробів, заморожених овочів та грибів в Україні за 2013 р., структурі споживання морозива населенням України, обговоренню розроблених та затверджених нормативних документів на морозиво та заморожені напівфабрикати.

     Крім того, було встановлено, що у 2013 р. найбільшим попитом на ринку заморожених напівфабрикатів користувалася продукція таких підприємств: ПрАТ «Геркулес», ТМ «Дригало», ТМ «SmaCom», ТМ «Ласка», ТМ «Оса» та ін.

     Директор департаменту продовольства Міністерства аграрної політики і продовольства України Куць Олександр Іванович акцентував увагу на проблемах безпечності та якості харчових продуктів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, забезпечення сировиною підприємств молочної промисловості й заходах, які сприятимуть розвитку та ефективній діяльності  підприємств аграрного сектора України.

     Виконавчий директор АУВМ і ЗП Ірина Семенівна Гудз проаналізувала роботу дегустаційних комісій з оцінки якості наповнювачів, глазурі та вафельних виробів, комісії із визначення кращої упаковки для морозива та заморожених продуктів, а також повідомила про створення і склад спеціалізованих дегустаційних комісій з оцінки якості морозива та молочних продуктів, м'ясних та заморожених продуктів.

     Підсумком засідання круглого столу було обговорення введення в дію ДСТУ «Глазур та покриття для морозива. Загальні технічні умови»; розробка ДСТУ «Морозиво м’яке та рідкі суміші для його виготовлення. Загальні технічні умови»; внесення змін до ГОСТу «Мороженое кисломолочное. Технические условия» згідно пропозицій Євразійської Ради по стандартизації; проведення Всеукраїнського фестивалю морозива (24 травня та 24 серпня 2014 р.) і ІІ-ої Міжнародної виставки «Світ морозива та холоду & Молочна та м’ясна індустрія ХХІ століття» (18-20 березня 2015 р.).

     За результатами розгляду та обговорення актуальних питань харчової промисловості України для компетентного вирішення окреслених проблем учасниками Всеукраїнського круглого столу «Перспективи розвитку харчової промисловості України» було визначено основні завдання: лобіювання інтересів підприємств харчової промисловості в державних структурах та активна участь підприємств у підготовці нормативних актів та законів України в аграрному і продовольчому секторі, доступ товарів і послуг на внутрішньому та зовнішньому ринках, гармонізація вітчизняних нормативних документів галузі харчової промисловості з європейськими вимогами.

19.03.2014
adv
4389
остання редакція 19.03.2014
Vita