logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Нові горизонти товарознавства: делегація КНТЕУ взяла участь у XIX Симпозіумі IGWT

Загальна інформація

Делегація КНТЕУ взяла участь у XІХ Симпозіумі Міжнародного товариства товарознавців і технологів (з нім. Internationale Gesellschaft für Warenwissenschaften und Technologie – IGWT) "Товарознавство у дослідженнях і практиці: поточні досягнення і майбутні виклики", який відбувся 15–19 вересня 2014 р. у м. Краків (Польща). Організаторами Симпозіуму стали Краківський економічний університет (КЕУ) – давній партнер КНТЕУ та Польське товариство товарознавців. Проведення Симпозіуму на базі КЕУ є символічним, оскільки історія заснування цього ВНЗ почалася 90 років тому саме з Інституту товарознавства.

IGWT проводить наукові симпозіуми традиційно кожні 2 роки у країні, організації якої є членами цього товариства. Перший симпозіум відбувся у далекому 1978 р. у м. Відень (Австрія), де і до сьогодні знаходиться штаб-квартира IGWT. У ХХІ столітті Симпозіуми проводилися: у 2001 р. –  м. Марібор, Словенія, 2004 – м. Пекін, Китай, 2006 – м. Київ (на базі КНТЕУ), Україна,  2008 – м. Сувон, Республіка Корея, 2010 – м. Бухарест, Румунія, 2012 – м. Рим, Італія, 2014 – м. Краків, Польща.

Загалом у роботі Симпозіуму взяли участь більше 180 науковців і практиків із 18-ти країн світу. Найбільш чисельним було представництво Польщі, Кореї, Румунії, Італії, Болгарії та інших країн. Приємно відзначити розширення географії за рахунок учасників із Німеччини, Ізраїлю, Вірменії  та інших країн світу, які раніше не були представлені на Симпозіумах IGWT.

Робота ХІХ Симпозіуму була зосереджена на таких основних напрямах:

  • Переваги і виклики товарознавства в епоху глобалізації
  • Захист і задоволення споживача
  • Економічні і маркетингові аспекти товарознавства
  • Роль товарознавства у захисті навколишнього середовища
  • Інновації у розробленні продукції
  • Системи управління: якістю, безпечністю, навколишнім середовищем, енергією, ризиками і знаннями
  • Пакування і логістика
  • Якість харчових продуктів
  • Якість промислових товарів
  • Безпечність та автентичність товарів (продукції).

Учасникам Симпозіуму презентовано результати наукових досліджень у галузі товарознавства. Зроблено презентації англійською мовою:

Мазаракі А.А., проф. д.е.н., Пугачевський Г.Ф., проф. д.т.н.  "Напрями розвитку товарознавства як фактор сталого розвитку".

Притульська Н.В., проф. д.т.н., Мотузка Ю.М., доц. к.т.н.  "Концептуальні засади розробки продуктів для ентерального харчування".

Караваєв Т.А., доц. к.т.н, Свідерський В.А., проф. д.т.н.  "Товарознавчі підходи до формування якості водно-дисперсійних фарб".

Матеріали Симпозіуму опубліковані у 8-ми томах, які в тому числі містять наукові статті товарознавців КНТЕУ.

Під час наукових дискусій обговорювалися проблеми, пріоритети та напрями подальшого розвитку товарознавчої науки і практики в сучасних суспільних та економічних умовах. Це дозволило визначити стратегічно важливі напрямки розвитку теоретичного і практичного товарознавства в Україні і світі. Особливе значення для визначення стратегії розвитку товарознавства мала конференція "Товарознавство 2.0 і проблеми сталого зростання для поліпшення якості життя", проведена в рамках Симпозіуму.

Делегація КНТЕУ взяла участь у засіданні Генеральної асамблеї IGWT, на якому обговорювалася низка актуальних для міжнародної товарознавчої спільноти питань. Підтверджено і формалізовано членство представників України в IGWT:

  • почесні члени IGWT:
    • Анатолій Мазаракі, ректор КНТЕУ, професор;
    • Григорій Пугачевський, професор кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ;
  • віце-президент IGWT – Наталія Притульська, перший проректор КНТЕУ;
  • член редакційної ради міжнародного журналу "FORUM WARE" (офіційного видання IGWT) – Тарас Караваєв, доцент кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ.

На асамблеї одноголосно ухвалено такі рішення:

  • місцем проведення наступного ХХ Симпозіуму IGWT у 2016 році обрано Болгарію, Варненський економічний університет, який є закордонним партнером КНТЕУ;
  • місце проведення ХХІ Симпозіуму – Україна, КНТЕУ, 2018 рік.

Під час зустрічей з учасниками Симпозіуму, представниками ВНЗ різних країн світу, обговорено напрями подальшого співробітництва у різних сферах. Фахівцями з різних країн світу була відзначена важливість модернізації міжнародного журналу "FORUM WARE", який є офіційним виданням IGWT.

В рамках візиту відбулася офіційна зустріч ректора КНТЕУ Анатолія Мазаракі з ректором КЕУ Анджеєм Хохулом. Обговорювалися питання гармонізації навчальних програм підготовки фахівців напряму «Товарознавство і торговельне підприємництво», освітнього рівня «магістр», з перспективою отримання подвійного диплому випускниками КНТЕУ. Погоджено продовжувати обмін студентами між КНТЕУ і КЕУ з метою навчання протягом семестру.

Під час зустрічі А. Мазаракі запросив свого колегу та інших представників КЕУ взяти участь у Міжнародній науково-методичній конференції «SMART-освіта: ресурси та перспективи», яка відбудеться в КНТЕУ 16-17 жовтня 2014 року.

Досягнуто згоди про активізацію підготовки спільних заявок для участі у міжнародних програмах Erasmus Mundus та TEMPUS, які фінансуються Європейським союзом. 

Отримана інформація буде використана для визначення  стратегічних напрямів розвитку КНТЕУ, формування тематики науково-дослідних робіт, освітньо-професійних програм підготовки фахівців за новими магістерськими спеціальностями, при актуалізації змісту існуючих дисциплін, складанні тематики магістерських робіт.

19.09.2014
adv
2685
остання редакція 03.08.2017
adv