logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Відкрита лекція "Україна сьогодні і завтра: бачення європейського топ-менеджера"

Загальна інформація

3 квітня 2015 року за запрошенням голови Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених КНТЕУ Ольги Романенко університет відвідав гість зі Швеції Фредрік Свінхуфвуд.

Загальна інформація:
Фредрік Свінхуфвуд -– Голова Ради Директорів
З 2010 р. -–  Голова ради директорів «Віндкрафт Україна»
1995 - 2007 рр. -– Генеральний директор заводу  "Тетра Пак Україна"
2006 - 2007 рр. -– Президент Європейської бізнес-асоціації України

Учасників лекції-дискусії привітала проректор з наукової роботи д.е.н., проф. Мельниченко С.В.

На початку гість англійською мовою розповів про себе і свій рід. Цікаво, що дід Фредріка, Пер Евін Свінхуфвуд, зіграв ключову роль у зародженні фінського парламентаризму.

У 1907-1914 – він був депутатом парламенту Фінляндії і його першим головою. У 1914 році, на посаді голови повітового суду, відмовився визнавати повноваження надісланого з Росії прокурорського чиновника і виконувати те, що було шкідливим, на його погляд, для його країни, за що був засланий в сибірське селище у Росію. Після повернення із заслання в 1917 році на Батьківщині його зустріли  як національного героя.

У листопаді 1917 р. - травні 1918 р. – дід Фредріка був головою Сенату Фінляндії. 31 грудня 1917 р. в Петрограді В.І. Ленін вручив Свінхуфвуду акт про визнання незалежності Фінляндії. У 1930-1931 рр.- прем'єр-міністр, в 1931-1937 рр. - президент Фінляндії. На цій посаді проводив як антикомуністичну, так і антифашистську політику.

Головними тезами доповіді Фредріка Свінхуфвуда стали:

  • робити улюблену справу – це ключ до успіху,
  • жити за законом – основа побудови європейської держави,
  • нетерпимість до корупції – головна причина ефективності взаємодії держави  і  бізнесу у ЄС,
  • корупція – це не лише фінансова складова, найбільшої шкоди бізнесу в Україні завдає «родинна корупція» і кумівство,
  • студентам-випускникам варто спочатку попрацювати у корпораціях, набратися досвіду ведення бізнесу, а потім організовувати власну справу, починати з невеликого бізнесу,
  • народ формує свої цінності сам, тому необхідно передавати закони чесності, справедливості, нетерпимості до корупції від матері до доньки, від батька до сина,
  • щастя – поняття відносне, іноді його відчуваєш, коли підписуєш мільйонний контракт, іноді – коли їдеш на велосипеді разом зі своїм сином.

Відгуки членів Наукового товариства КНТЕУ:

Олександр Подопригора

 Лекція сподобалась своєю простотою: більшість очікувала побачити і почути якогось надуманого статега, з серйозним виразом обличчя і багажем величезних термінів, а зустріли просту, добродушну, відкриту людину.

Історії з життя, секрети ведення бізнесу та настанови студентам як працювати і бути щасливим дуже вразили. Лекцію в такому стилі було надзвичайно приємно слухати... Було цікаво поспілкуватися з Фредріком!

Аліє Куртбединова

Мені пощастило побувати на лекції Фредріка Свінхуфвуда!
Протягом лекції Фредрік наводив немало прикладів з особистого життєвого досвіду, що викликало нестримний інтерес слухачів. Спікер справив враження неповторної, обдарованої, оригінальної, світлої, яскравої особистості. На мою думку, вдалий лозунг до лекції -  афоризм з англійської мови: «Let the people know the truth, and the country is safe» (Скажіть людям правду і країна буде в безпеці). Щиро дякуємо за приїзд до нас і бажаємо йому успіхів!

Бойко Іванна

Фредрік Свінхуфвуд провів важливе порівняння умов ведення бізнесу в Україні та ЄС, зокрема у частині дотримання законів. Особливий акцент зроблено на проблемі хабарів. За словами нашого гостя, якби у Швеції хтось спробував дати хабаря, то  з ним одразу б розбиралися в міліції, преса оприлюднила б усі факти злочину і покарання,  ця подія зіграла б відчутну роль у біографії цієї людини. А ось у Сінгапурі за хабарі взагалі призначена смертна кара. Тому завжди, у будь-яких ситуаціях, треба дотримуватися закону. Саме через відмову порушувати закон йому довелось понести досить великі втрати у бізнесі, але він залишився вірним і закону, і собі.

Вразила життєва позиція Фредріка Свінхуфвуда, його переконання, що завжди потрібно дотримуватися закону, займатися тільки улюбленою справою, знаходити мотивацію в усьому, що нас оточує. Саме це і являється щастям.

Хочу подякувати Фредріку Свінхуфвуду за візит до нашого університету і таку змістовну лекцію, з радістю запрошуємо до нашого університету на нові зустрічі!

03.04.2015
adv
3292
остання редакція 06.04.2015
adv