logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

У Всесвітній день здоров'я в КНТЕУ відбулась акція "Безпечна їжа - здорове життя!"

Загальна інформація

7 квітня відзначають Всесвітній день здоров'я. Гаслом 2015 року стала тема: «Безпечність харчових продуктів».

Зі споживанням небезпечних харчових продуктів щорічно пов'язані смертельні випадки приблизно 2 мільйонів людей. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку.

Наскільки безпечна наша їжа?
Що кожен з нас може зробити для того, щоб не втратити здоров’я або, навіть, життя через небезпечне харчування?

Всесвітній день охорони здоров’я проводиться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато означає здоров'я у їх житті, і вирішити, що їм потрібно зробити, щоб його покращити.

Поль Брег сказав: «Ми є те, що ми їмо». Від того, що ми з'їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також настрій та ясність мислення.

Проблеми зі здоров’ям все частіше стають пов'язані з вживанням недоброякісної їжі. Як правило, захворювання через неякісні харчові продукти мають інфекційний характер і викликані бактеріями, вірусами чи хімічними речовинами, які потрапляють в організм людини через заражену воду чи їжу.

Так, наприклад, у місті Луцьку за минулий рік було зареєстровано 334 випадки гастроентероколітів, 45 - сальмонельозу та 46 - гепатиту А. У більшості, ймовірними факторами цих захворювань стали страви, які тривалий час зберігалися без холоду та вживалися без повторної термічної обробки, молочні продукти, придбані на ринку (з рук), немиті фрукти та овочі, курячі та перепелині яйця, а також забруднена вода, яка вживалася в їжу.

Варто зазначити, що заради економії в умовах кризи як виробники, так і споживачі переходять на більш дешеві, але й менш безпечні продукти, з хімічними добавками, ГМО, антибіотиками, синтетичними антиоксидантами для продовження терміну зберігання, що шкодить не тільки здоров'ю, але й життю.

ПРИНЦИПИ БЕЗПЕЧНОГО  ХАРЧУВАННЯ

  1. Зберігайте продукти в чистоті
  2. Користуйтеся безпечною водою і безпечними сирими продуктами
  3. Піддавайте продукти ретельній тепловій обробці
  4. Теплова обробка має проводитися при необхідній для кожного продукту температурі
  5. Відокремлюйте сирі продукти від продуктів, які зазнали теплової обробки

Кожному з нас необхідно усвідомити той факт, що з погляду збільшення тривалості життя саме особлива система харчування здатна забезпечити найбільший ефект, а значить харчуванню варто приділити особливу увагу! Адже, за словами римського філософа Сенеки: «Уміння продовжити життя — в умінні не скорочувати його».

07.04.2015
adv
2605
остання редакція 07.04.2015
adv