logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Лекція-дискусія Президента Грузії М. Саакашвілі: «Боротьба з корупцією в контексті економічних реформ"

Загальна інформація

Наукове товариство КНТЕУ взяло участь у лекції-дискусії Президента Грузії М. Саакашвілі «Боротьба з корупцією в контексті економічних реформ" (15 квітня 2015 року).

Лекцію, присвячену пам'яті відомого грузинського реформатора, бізнесмена, громадського діяча Кахи Бендукідзе (20.04.1956-13.11.2014).

М. Саакашвілі визнаний у світі як один із найуспішніших реформаторів, який за короткий час вивів свою країну на новий економічний рівень. Успіх Грузії у подоланні корупції та в боротьбі зі злочинністю досліджують науковці з багатьох країн світу. За часів президентства Саакашвілі Грузія посідала у світі:

  • восьме місце за простотою відкриття бізнесу,
  • сьоме місце — за отриманням прав на будівництво,
  • друге місце — за легкістю реєстрації прав власності,
  • п'яте місце — за отриманням кредитів,
  • двадцяте — за рівнем захисту інвесторів.

На лекції-дискусії М. Саакашвілі наголосив, що наразі перед Україною стоїть завдання виконати програму «5 D»:

  • Де - регуляція
  • Де - олігархізація
  • Де - бюрократизація
  • Де - централізація
  • Де - окупація

М. Саакашвілі у дружній формі ділився з молоддю досвідом, як 10 років тому починав свої реформи. Відразу після приходу до влади Саакашвілі звільнив керівників усіх силових структур. З перших днів президентства він узявся за ДАІ, яку вважав феодальним збирачем грошей на дорогах. Президент Саакашвілі оголосив даішникам ультиматум: або вони припиняють брати хабарі, або будуть звільнені усі без винятку.

За новим законом «Про патрульну поліцію» утворювалась патрульна поліція, яка виконувала функції боротьби з правопорушниками та нагляду за дорожнім рухом. Паралельно з нею було створено відділ кримінальної поліції. Було звільнено близько 90% усіх співробітників колишньої міліції (близько 75 000), а кількість новоствореної поліції було скорочено до 30 000 осіб.

На місце колишніх міліціонерів Саакашвілі набрав молодих  людей, необхідною умовою працевлаштування яких була відсутність досвіду роботи у правоохоронних органах.

Новим поліцейським було підвищено зарплату в 10-20 разів (грузинський поліціянт отримує в середньому 700 доларів плюс медична страховка, премії та низка інших пільг). Поліцейських було попереджено, що у разі порушення закону та корупційні діяння їх буде відразу звільнено.

Задля виявлення у поліції та в інших сферах потенційних корупціонерів і слабких ланок було утворено Генеральну інспекцію. Крім того, за новим грузинським законодавством, хабародавець, який повідомить про хабароотримувача у правоохоронні органи, звільняється від кримінальної відповідальності.

Про ефективність реформування грузинської поліції свідчать цифри. Кількість тяжких злочинів зменшилась на 35%, збройних пограбувань — на 80%, вбивств — на 50%. За півроку в Грузії було викрадено лише один автомобіль. Понад 80% грузинів висловили довіру поліції. Лише 2% грузинів заявили, що протягом року мали справу з виявами корупції.

Студенти та викладачі київських вузів із захватом слухали гостя та обговорювали з ним успіхи і помилки Грузії, можливості імплементації досвіду реформування Грузії в Україні, порівнювали воєнний стан у наших державах та обговорювали роль молодих людей у долі Батьківщини.



14.04.2015
adv
3525
остання редакція 16.04.2015
adv