logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

У ЧТЕІ КНТЕУ відбулась конференція «Туризм як пріоритетний напрям соціально-економічного розвитку регіону»

Загальна інформація

23-24 квітня 2015 року у Чернівецькому торговельно-економічному університеті КНТЕУ відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Туризм як пріоритетний напрям соціально-економічного розвитку регіону». Науковий захід проводився чи не вперше в Україні  у форматі «Два іноземних вузи-два дні-дві країни».

У перший день у ЧТЕІ КНТЕУ приймали гостей з 40 вищих навчальних закладів 20-ти міст України (Київ, Ірпінь, Харків, Львів, Одеса, Запоріжжя, Бердянськ, Херсон, Кривий Ріг, Дніпропетровськ, Полтава, Суми, Ужгород, Луцьк, Хмельницький, Тернопіль, Івано-Франківськ,  Черкаси, Чернігів, Чернівці) та 8 іноземних вищих навчальних закладів з 6 країн (Молдова, Білорусь, Румунія, Сербія, Польща, Іспанія).

            Про непересічність і грандіозність даного заходу у світі науки свідчить участь більш як 30 докторів наук, з яких троє — голови спеціалізованих вчених рад із захисту кандидатських та докторських дисертацій. Важливість теоретичних новацій для практиків проявилась в участі у роботі конференції представників туристичних фірм м. Чернівці, Голови асоціації працівників туристичної сфери Віктора Скрипника, директора департаменту екології та туризму Чернівецької ОДА Ярослава Когутяка, начальника відділу з питань туризму даного департаменту Володимира Фурдиги.

            Офіційне відкриття конференції розпочалось вітальним словом директора, голови оргкомітету Тетяни Ореховської. Актуальність і новизну теми відзначили в.о. заступника голови Чернівецької обласної державної адміністрації Руслан Сенчук, заступник голови Чернівецької обласної ради Ярослав Курко, заступник міського голови Марія Порчук.  Генеральний консул Румунії в Україні Елеонора Молдован розповіла про важливість співпраці наших країн загалом та розвитку туристичної галузі зокрема. Вітання з Республіки Молдова привезла Алла Папцова (Комратський державний університет, м. Комрат). Вітальні телеграми та листи учасникам конференції прислали Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Верховної Ради України, народний депутат України Романова Анна; перший заступник голови Державного агентства України з туризму і курортів Гордієнко Валентина; ректор Білоруського торговельно-економічного університету споживчої кооперації; ректор Університету туризму та екології м. Суха-Бескидзька (Польща); ректор Вищої школи економіки і менеджменту державного управління в Братиславі та інших  зарубіжних вищих навчальних закладів.

 Пленарне засідання транслювалося в режимі он-лайн через сайт інституту. Усі бажаючі, які не змогли приїхати, мали можливість спостерігати за виступами і презентаціями присутніх гостей: Надзвичайного і Повноважного Посла України, Президента Федерації спортивного туризму України  Валерія Цибуха (м. Київ), директора польської туристичної організації Владзімєжа Щурека (м. Варшава, Польща), декана факультету економіки і державного управління Сучавського університету ім. Штефана чел Маре Кармен Настасе (Румунія). Про особливості розвитку туризму на Буковині розповіли голова асоціації працівників туристичної сфери Чернівецької області «Туристична Буковина» Віктор Скрипник і генеральний директор ПП «Круїз-2000», депутат Чернівецької обласної ради Ігор Кірєєв. Цікавими та інформативними були доповіді докторів економічних наук, професорів Василя Кифяка (Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ), Дмитра Стеченка (Національний технічний університет «КПІ») та Марини Балджи (Одеський національний економічний університет).

            Надзвичайно інтенсивною була робота секцій. Науковці ділились передовим досвідом у сфері розвитку туризму та активно обмінювались контактними даними для подальшої співпраці.

            Другий день конференції, 24 квітня, проходив там, де не проходила ще жодна українська конференція, — на території іноземного ВНЗ-партнера, в іншій країні. Учасників гостинно прийняв Сучавський університет ім. Штефана чел Маре у Румунії. На заключному пленарному засіданні виступили декан університету, доктор філософії Настасе Кармен та голова спеціалізованої вченої ради університету Лівіу Попеску. Справжній міжнародний рівень проведення конференції підтвердила представник Європейської Комісії в Сучаві Кармен Кашовскі. З цікавою доповіддю про важливість міжнародної співпраці для розвитку туризму  виступив професор Александру Неделя.

            Для учасників конференції була проведена ознайомча екскурсія по Сучавському університету ім. Штефана чел Маре. Немало запитань викликала робота Туристичного інформаційного центру, оскільки українці та представники інших країн дізнались багато цікавого.

            Офіційні підсумки роботи конференції викладені у рекомендаціях, які планується надати як органам місцевого самоврядування, так і державній владі. А захоплюючі враження  про Чернівці і Сучаву, про високий рівень організації конференції, а також цінну інформацію  забрали з собою учасники у різні куточки світу.  

24.04.2015
adv
2522
остання редакція 30.04.2015
adv