logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Наукова співпраця із державною установою «інститут економіки та прогнозування НАН УКРАЇНИ»

Загальна інформація


 

20 квітня 2015 року у рамках наукового співробітництва доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічної теорії та конкурентної політики В.Д. ЛАГУТІН, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та конкурентної політики А.В. БОЙКО, асистент кафедри економічної теорії та конкурентної політики Ю.І. ЯСЬКО взяли участь у конференції «Політична економія на сучасному етапі: історичні виклики та перспективи», присвяченій 400-річчю політичної економії. Конференція проходила в Інституті економіки та прогнозування НАН України під головуванням академіка НАН України В.М. ГЕЙЦЯ. 

На конференції піднімалися питання нових історичних викликів, що постали перед економічною наукою у результаті динамічного розвитку та глобалізації. Фундаментальні економічні завдання у межах нової парадигми та методології, закладеної політичною економією, вирішувалися у низці доповідей, зокрема присвячених історії та сучасності політичної економії, глобальним кризам ХХІ століття та політичній економії інновацій, фундаментальним зрушенням і ролі соціального капіталу, проблемам цінностей у сучасній політичній економії та проблемам викладання політичної економії у вищих навчальних закладах на сучасному етапі.

Надзвичайно цікавого обговорення набули питання, підняті у доповіді «Монополія та конкурентна політика: політико-економічні проблеми» професора В.Д. ЛАГУТІНА. Багато думок викликало обґрунтування доповідачем концепту про політекономічний зміст понять «монополія», «конкуренція» та «конкурентна  політика» з огляду на те, що в західній економічній думці конкуренція та монополія розглядаються переважно у рамках мікроекономіки, мейнстриму.

Наскрізною думкою у виступі В.Д. ЛАГУТІНА стала теза про важливе для політичної економії співвідношення між поняттями «конкуренція» та «монополізм». Доповідачем наголошено, що в умовах капіталістичного монополізму конкуренція повинна стати ефективною конкуренцію, а монополізм має розглядатися у контексті обмеження зловживання монопольним становищем. Підкреслено, що проблема полягає не в монополії, адже монополія є необхідним атрибутом сучасної економіки та двигуном великого виробництва, а у зловживанні монопольним становищем.

Особливу зацікавленість серед учасників конференції викликала проблематика структурного та інституційного монополізму. Доповідачем висловлено думку, що їх об’єднання дозволяє говорити про гібридний монополізм і нерівні умови конкуренції, та обґрунтовано сутність цього поняття, як політекономічної категорії.

На завершення виступу підкреслено, що саме завдяки підтримці ректора А.А. МАЗАРАКІ у Київському національному торговельно-економічному університеті фундаментальну економічну науку, якою безперечно є політична економія, вивчають студенти усіх економічних спеціальностей.

20.04.2015
adv
1537
остання редакція 12.05.2015
adv