logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Міжнародний круглий стіл «Регулювання ринків фінансових послуг в умовах глобальних дисбалансів»

Загальна інформація

8 червня 2016 року в Київському національному торговельно-економічному університеті проходив міжнародний круглий стіл «Регулювання ринків фінансових послуг в умовах глобальних дисбалансів» за підтримки Української асоціації інвестиційного бізнесу. 

Учасниками заходу стали експерти фінансової сфери з України та ЄС, представники регуляторних органів, саморегулівних організацій, асоціацій, міжнародних проектів технічної допомоги у фінансовому секторі, небанківських кредитних установ та професійних учасників фондового ринку. Модератором засідання був Олексій Куценко, експерт із фінансово-банківських питань, співавтор урядової Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг, член комітету Незалежної асоціації банків України, член Експертної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Вітаючи учасників засідання, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Київського національного торговельно-економічного університету, кандидат економічних наук, доцент, дипломатичний радник І класу, координатор проектів  ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS, JEAN MONNET, TEMPUS Валерій Сай зазначив: «Круглий стіл - це платформа обговорення актуальних питань сьогодення, одним із найактуальніших є регулювання ринків фінансових послуг в умовах глобальних дисбалансів. Досить знаковим є той факт, що міжнародний стіл із проблем регулювання ринків фінансових послуг проходить саме в  КНТЕУ, адже наш університет уже 23 роки готує фахівців для фінансової сфери, тісно співпрацюючи з регуляторами, банками та іншими фінансовими установами».  

Першим із запрошених експертів виступив Тимур Хромаєв,  голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, зі змістовною доповіддю, яка торкалася проблем регулювання ринку капіталу в Україні та перспектив його розвитку. Доповідь викликала жваву дискусію серед усіх учасників круглого столу.

Доктор Армін Каммел, LL.M. (Лондон), MBA (CLU, США), Почесний професор Дунайського університету Кремса (Австрія), Голова з правових та міжнародних питань VÖIG, Член Ради EFAMA, у своїй доповіді «Специфічність і останні тенденції у сфері регулювання галузі банківської діяльності та інвестиційних фондів у ЄС у посткризовий період» розповів про концепцію макропруденційного регулювання та нагляду в ЄС. Значна увага була приділена розширенню вимог до звітності та забезпеченню її прозорості, системному ризику, який спричинений недостатністю інституційного регулювання тощо.  

Харілаос Мерцаніс, Ph.D,  доцент із фінансової економіки та завідувач кафедри Private Equity в Американському університеті у Каїрі, ключовий експерт проекту ЄС із технічної допомоги в пріоритетних сферах фінансового сектору (EU-FINSTAR), у своїй доповіді розкрив європейський досвід  корпоративного управління та підходи до захисту прав інвесторів.

Олександр Залєтов, к.е.н, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, поділився своїм баченням щодо зміни векторів регулювання діяльності небанківських кредитних установ.

Анастасія Гаврилюк, старший аналітик та координатор міжнародних зв'язків Української асоціації інвестиційного бізнесу, акцентувала увагу на пропозиціях учасників ринку щодо адаптації законодавства України у сфері спільного інвестування та управління активами до європейського права.

Анатолій Дроб’язко, к.е.н., старший науковий співробітник ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України, ознайомив присутніх з монетарною політикою та валютною лібералізацією в Україні.

Геннадій Бортніков, к.е.н., старший науковий співробітник ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України, поділився міркуваннями щодо вразливості банківської системи до ризику зараження через транснаціональні міжбанківські операції.

Активну участь у дискусії взяли Наталія Шульга, д.е.н., професор, завідувач кафедри банківської справи КНТЕУ; Ігор Шумило, радник президента Київської школи економіки; Людмила Золотарьова, генеральний директор VAB Лізинг; Геннадій Бортніков, к.е.н., ст. науковий співробітник ДННУ «Академія фінансового правління» Міністерства фінансів України; Тетяна Гордієнко, к.е.н, доцент кафедри банківської справи КНТЕУ;  Людмила Жураховська, к.е.н, доцент кафедри банківської справи КНТЕУ.

Підсумки круглого столу підвів Олексій Куценко, який підкреслив, що сьогодні надзвичайно важливим є подолання внутрішніх дисбалансів, які стримують розвиток ринку фінансових послуг в Україні. Одночасна дія як глобальних, так і внутрішніх дисбалансів негативно впливає на стан вітчизняного ринку фінансових послуг, що вимагає пошуку ефективних інструментів його регулювання.

За результатами міжнародного круглого столу було сформовано резолюцію, яка містить рекомендації від його учасників та буде направлена до регуляторів фінансового ринку України.

09.06.2016
42265
3436
остання редакція 28.11.2016
redactor