logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
logo
ДЕРЖАВНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ / КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
img

Оголошеннявсі

Щоденник Європейських днів торгівлі в Україні

Загальна інформація

     

     25 листопада 2014 року в Київському національному торговельно-економічному університеті  розпочала роботу інформаційно- аналітична, науково-практична, дискусійна громадська платформа в рамках Європейських днів торгівлі в Україні. Низка заходів розпочалася засіданням круглого столу «Європейський вимір розвитку торгівлі в Україні». Засідання урочисто відкрилося виступом Народного студентського камерного академічного хору КНТЕУ.

     Розпочинаючи засідання, перший проректор КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна, привітала учасників, ознайомила їх із програмою Європейських днів торгівлі та закликала до активної співпраці.

     На початку заходу Литвиненко Сергій Володимирович, заступник директора департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, ознайомив учасників круглого столу з основними проблемами внутрішньої торгівлі та шляхами їх вирішення, окресленими в концепції реалізації державної політики розвитку внутрішньої торгівлі, та законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів)». Про внесення змін у законодавство в сфері державного ринкового нагляду доповів присутнім ще один представник влади – Чудіков Олександр Олександрович, головний спеціаліст відділу ринкового нагляду департаменту розвитку торгівлі Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

    Презентацію практичного посібника «Маркування електропобутових товарів та телерадіотоварів: керівництво для працівників роздрібної торгівлі» представили його співавтори Белецька Алевтина Володимирівна – прес-секретар Групи компаній «Фокстрот. Техніка для дому», і доцент кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів  Караваєв Тарас Анатолійович. Цей проект став вдалим прикладом поєднання теорії та практики, професійної співпраці бізнесу і науковців – Групи компаній «Фокстрот. Техніка для дому» і фахівців кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ.

     Гармаш Анатолій Анатолійович, заступник директора департаменту розвитку трудового потенціалу та соціально-корпоративної відповідальності Федерації роботодавців України, розповів про розроблення професійних стандартів і класифікацій, методики та порядок їх створення.

     Продовженням цієї теми стала презентація Кришемінської Лідії Дмитрівни, директора Вищого комерційного училища КНТЕУ, про розробку колективом ВКУ КНТЕУ професійного стандарту для спеціальності «Продавець-консультант непродовольчих товарів» як результату співпраці з керівництвом Київського національного торговельно-економічного університету, Групою компаній «Фокстрот. Техніка для дому» та іншими представниками торговельних мереж.

     Ще один круглий стіл – «Українські дестинації: інтеграція до Європейського туристичного простору» відбувся за участі представників Німецького товариства міжнародного співробітництва ГІЦ ГмбХ (GIZ GmbH) в управлінні проектами «GIZ Ukraine» з актуальних питань розвитку сфери туризму, гостинності, ресторанного бізнесу в контексті Європейської інтеграції.

     Директор проекту пан Матіас Брандт висвітлив питання конкурентоспроможності туристичних дестинацій та ініціював зустріч із викладачами проекту «GIZ Ukraine», які проводили відкриті лекції студентам англомовних програм факультету ресторанно-готельного та туристичного бізнесу, з представниками ректорату, деканату та студентства КНТЕУ.  В рамках круглого столу обговорювалися питання щодо подальших напрямів співпраці КНТЕУ та Німецького товариства міжнародного співробітництва ГІЦ ГмбХ (GIZ GmbH), розвитку та підвищення конкурентоспроможності  туристських дестинацій України, студентської мобільності - співпраці українських та європейських університетів, проведення брендингу туристських дестинацій, розвитку МІСЕ-індустрії в міській дестинації Києва.

    Цього ж дня в рамках Європейських днів торгівлі в університеті відбулися семінар-практикум «Спільні та відмінні риси української та європейської роздрібної торгівлі», майстер-клас від тренерів ТОВ «АШАН» «WOW сервіс – невід’ємний атрибут успішної компанії» та  провідного баріста Михайла Кукли «Латте-Арт», а також відкрита лекція англійською мовою «Самоуправління як принцип системи сприяння зовнішньоекономічному розвитку німецької економіки» Александера Маркуса, делегата німецької економіки в Україні.

     Під час семінару-практикуму, який проходив за участю кафедри торговельного підприємництва, студенти КНТЕУ презентували незвичайні бізнес-ідеї європейських та українських підприємців, найцікавіші приклади мерчандайзингу для торговельних вітрин та кафе, топ-10 найнезвичайніших торговельних автоматів світу, світові тенденції магазинів електронної торгівлі та книжкових магазинів. Запрошений експерт Хенріх Данусевич, президент торговельної асоціації Латвії, презентував власну колекцію фотографій незвичних мобільних об’єктів із продажу кави та фаст-фуду і прикладів цікавої зовнішньої реклами.  Семінар-практикум дозволив учасникам дізнатися про європейський досвід компаній роздрібної торгівлі та цікаві ідеї розвитку відомих світових торговельних брендів.

    

 

    

     26 листопада відбулись засідання дискусійного клубу «Досвід функціонування європейських транснаціональних торговельних мереж в Україні», засідання ЄВРО-клубу «Проблеми та перспективи співробітництва України та ЄС» та майстер-клас «Глобальні проблеми регулювання обігу культурних цінностей та їх оцінка».

 

 

     Засідання ЄВРО-клубу проходило за участю викладачів та студентів кафедри міжнародної економіки і кафедри економічної кібернетики та інформаційних систем. Учасники в своїх презентаціях висвітлювали актуальні питання розвитку економічних відносин між Україною та Європейським Союзом: плюси та мінуси співробітництва України та ЄС у зоні вільної торгівлі, передумови та можливі наслідки переорієнтації зовнішньої торгівлі України, очікувані результати співпраці України та ЄС у галузі легкої промисловості та заходи щодо сприяння розвитку вітчизняної легкої промисловості, енергетичні взаємини України, Росії і ЄС та інші.
     Запрошений експерт, заступник завідувача кафедри міжнародного менеджменту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, професор, доктор економічних наук Кальченко Тимур Валерійович зазначив, що всі доповіді були цікавими і ґрунтовними, з неординарними та логічними висновками. Він також наголосив, що в нинішній економічній ситуації Україна має обережно будувати стратегію своїх відносин із Європейським Союзом, зважаючи на загрозу власній економічній безпеці.

    Майстер-клас «Глобальні проблеми регулювання обігу культурних цінностей та їх оцінка» було проведено Володимиром Індутним, проф., д. геол.-мін. наук, міжнародним експертом і оцінювачем культурних цінностей.

   

 

 

     

     Серед учасників були присутні генеральний директор «Art-Vivace» Сіра І.О., директор ТМ «Ziz» Диренко А.П., начальник відділу досліджень неорганічних речовин та металів управління експертиз та досліджень хімічної і промислової продукції СЛЕД Державної фіскальної служби України Антонов С.О., заступник начальника управління товарознавчої, інженерно-технічної та криміналістичної експертизи – начальник відділу СЛЕД ДФС України Дишлова В.В., академік Української Технологічної Академії Козарь О.П., викладачі КНТЕУ, студенти-магістри.

     Було обговорено рекомендації ООН і ЮНЕСКО щодо регулювання обігу культурних цінностей, вдосконалення їх класифікації, особливостей оцінки культурних цінностей та визначення хімічного складу дорогоцінних сплавів за допомогою спектрометра енергій рентгенівського випромінювання.

     Запропоновано оптимізувати процедуру регулювання обігу культурних цінностей та контролю за їх переміщенням шляхом сертифікації пам’яток культури за країною походження і створення системи міжнародного онлайн моніторингу за їх переміщенням та на основі урахування прав власності.

     Під час проведення семінару на тему «Наука і бізнес в сучасному світі» студенти продемонстрували високий рівень освіченості, знання хімічних дисциплін, а також володіння англійською мовою, оскільки спілкування відбувалось саме іноземною мовою. Експертами виступили к.х.н., доцент Богдан Пасальський та старший викладач Надія Чикун.

    

 

​ 

     

     Девіз семінару «Наука+бізнес = успіх» підтверджує тезу про те, що прогрес цивілізації залежить від обдарованих людей.

 

     

     27 листопада відбулися: круглий стіл на тему «Спрощення процедур торгівлі та прискорення переміщення товарів через кордон: практичні рішення для України», семінар-практикум «Ефективність використання інструментарію мерчандайзингу в роздрібній торгівлі Європи»,  презентація Посольства Франції в Україні «Торговельна освіта – європейський вимір. Досвід Франції»

     Круглий стіл на тему «Спрощення процедур торгівлі та прискорення переміщення товарів через кордон: практичні рішення для України» об’єднав представників різних організацій. Учасниками засідання стали: Асоціація транспортно-експедиторських та логістичних організацій України «Укрзовніштранс», Державна фіскальна служба України, Всеукраїнська федерація споживачів, викладачі, студенти Київського національного торговельно-економічного університету, представники державних органів, громадських і бізнес-організацій.

     «Сьогоднішнє засідання – дуже вагома частина Європейських днів торгівлі. Наш університет налаштований на те, щоб об’єднати зусилля освітніх, громадських та державних організацій для вирішення нагальних питань розвитку економіки держави. У нас є серйозні напрацювання практичного співробітництва бізнесу та науки і освіти. Тому ми завжди готові долучитися до співпраці та ініціатив учасників засідання», – зазначила, вітаючи учасників круглого столу, перший проректор КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна.

     Лев Баязітов, представник робочої групи з митних питань, пов’язаних з транспортом ЄЕК ООН (WP.30), виступив із презентацією «Торгівля без кордонів» - утопія чи реальність?», у якій висвітлив основні проблеми міжнародної торгівлі та перевезень, транскордонних процедур і митних формальностей зовнішньої торгівлі.

 

     Керівник проекту Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та ЄС» Стефанос Іоакеімідіс у своїй доповіді окреслив основні підходи усунення технічних бар’єрів: принцип взаємного визнання торгівлі товарами на території ЄС між державами, новий підхід, заснований на ключових інноваційних принципах та новому законодавстві, і принцип загальної безпечності продукції.

  

     

     Дмитро Луценко, що також є співробітником вищезазначеного проекту, в презентації «Угода АСАА як інструмент усунення технічних бар’єрів у торгівлі нехарчовою продукцією між Україною та ЄС відповідно до Угоди про асоціацію» наголосив, що згідно Угоди АСАА переліки і зміст стандартів продукції мають бути ідентичними для європейських та українських товарів.

     Олександр Москаленко, випускник КНТЕУ, фахівець Управління супроводження митного інформаційного контролю Державної фіскальної служби України, розказав про перспективи та заходи підтримки міжнародної торгівлі в процесі розвитку митної справи в Україні. 

     Президент Української асоціації якості, президент Клубу лідерів якості країн Центральної та Східної Європи Петро Калита представив Концепцію досконалості організації, необхідної  для забезпечення конкурентноздатності її продукції. Пан Калита зазначив, що ділова культура організації, цифрове керування, модель EFQM (модель «ідеальної» організації), залучення досвідчених експертів для проведення оцінки компанії, переймання європейського досвіду компаній-лідерів – фундамент для успішного розвитку виробника на ринку ЄС.

     Завідувач кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів КНТЕУ Мережко Ніна Василівна презентувала Керівництво для працівників роздрібної торгівлі щодо маркування електропобутових товарів та телерадіотоварів, розроблене на замовлення мережі магазинів побутової техніки та електроніки «Фокстрот. Техніка для дому». В результаті цікавої і тривалої дискусії учасники круглого столу поруч з основними проблемами розвитку міжнародних торговельних відносин Українивиокремили питання компетенції персоналу та протидії корупції в Україні.

     Під час семінару-практикуму «Ефективність використання інструментарію мерчандайзингу в роздрібній торгівлі Європи» студенти та викладачі кафедри торговельного підприємництва обговорювали ефективні  європейські маркетингові інструменти та можливості їх використання в роздрібній торгівлі України.

     

 

        Учасники семінару підготували цікаві та інформаційні презентації на теми: інтерактивні вітрини, використання сучасних видів торговельно-технічного обладнання («smart store», «future store»), інноваційні інструменти мерчандайзингу.

      На базі Центру європейської освіти відбулася презентація координатора стипендій Посольства Франції в Україні Оксани Ландо про особливості підготовки фахівців з торгівлі, економіки та менеджменту у вищих навчальних закладах Франції.

     

 

     

     Студенти Центру європейської освіти та студенти КНТЕУ були поінформовані про систему вищої освіти у Франції, дізналися про відмінності у порівнянні з системою вищої освіти в Україні. Мадам Ландо також розповіла про стипендіальні програми уряду Франції для іноземних студентів. Учасники дізналися про англомовні бакалаврські, магістерські та аспірантські програми навчання у Франції. Особливу увагу було приділено процедурі подачі документів до Посольства та безпосередньо отриманні навчальної візи. 

     Також відбулась робоча зустріч проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Валерія Миколайовича Сая і директора Центру європейської освіти Тетяни Петрівни Дупляк  з представником Університетського Агентства Франкофонії Р. Квятковскі (Франція), під час якої обговорювались питання щодо подальшої участі КНТЕУ в цій поважній міжнародній організації.

     Представник УАФ проінформував про гранти, які в наступному році можуть отримати студенти, аспіранти та викладачі КНТЕУ. Їх широкий спектр дозволятиме використовувати гранти як для поглиблення наукових досліджень, так і для навчання в провідних ВНЗ Європи.  


     28 листопада відбулися: круглий стіл «Сучасні форми торгівлі та захист прав споживачів в Україні: європейська і вітчизняна практика», семінар-практикум «Старт кар’єри для молодих талантів» від тренерів «Метро Кеш енд Керрі Україна».

 

     Розпочинаючи семінар-практикум Оксана Назаренко, директор Центру розвитку кар’єри КНТЕУ, ознайомила учасників заходу з основними проблемами працевлаштування молоді в Україні та запропонувала шляхи їх вирішення, один з яких –  долучатись до програм стажувань, які останнім часом активно пропонують студентам міжнародні компанії.

  

     Спікером семінару виступила Поліна Айдин, начальник відділу управління ефективністю кадрових ресурсів ТОВ «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРРІ УКРАЇНА». Пані Айдин у своєму виступі продовжила тему працевлаштування молоді,  детально охарактеризувала ідеального молодого фахівця та надала поради щодо початку кар’єри у компанії. Семінар-практикум дозволив учасникам дізнатися про європейський досвід компанії «МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРРІ УКРАЇНА», яка є лідером з оптової торгівлі  в Україні, а також лідером з підбору, адаптації та розвитку персоналу, зокрема випускників ВНЗ.

     Підсумковим заходом Європейських днів торгівлі стало засідання круглого столу «Сучасні форми торгівлі та захист прав споживачів в Україні: європейська і вітчизняна практика». Учасники засідання: Міністерство економіки і розвитку торгівлі України, Всеукраїнська федерація споживачів, Федерація профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, Платформа громадянського суспільства Україна-ЄС, Латвійська торговельна асоціація, Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «Тест», Всеукраїнська громадська організація «Якість життя», компанія «Фокстрот. Техніка для дому», Вище комерційне училище КНТЕУ, представники бізнесу, громадських організацій, державних установ, викладачі та студенти КНТЕУ.

     На початку засідання перший проректор КНТЕУ Притульська Наталія Володимирівна підбила підсумки проведених Європейських днів торгівлі, під час яких в університеті відбулося 3 круглих столи, 12 лекцій, 8 майстер-класів та інші цікаві заходи. Наталія Володимирівна зазначила, що сьогоднішнє засідання не просто завершує низку заходів, але й загострює актуальні питання захисту прав українського споживача на шляху розвитку вітчизняного ринку в напрямку ЄС.

 

     З кращими європейськими практиками розвитку споживчої політики ознайомила учасників круглого столу Наталія Бородачова, віце-президент з питань міжнародного співробітництва Всеукраїнської федерації споживачів.

     Сучасні тренди роздрібної торгівлі в Україні (торговельні центри, гіпермаркети, дисконтні центри, інтернет-торгівля) та інноваційні технології європейської торгівлі – основні теми презентації доцента кафедри торговельного підприємництва КНТЕУ Ольги Кавун.

 

     Голова Федерації профспілок працівників малого та середнього підприємництва України, член Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, координатор напряму «Технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, безпечність продукції» В’ячеслав Рой у своїй доповіді «Безпечність продукції – один із пріоритетів ЄС та Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС для захисту прав споживачів» ознайомив присутніх з основними стратегічними напрямами роботи Платформи.

     Більш докладно про мету діяльності Платформи, її співпрацю з органами влади та план імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом розповіла Тетяна Тимошенко, яка також є членом Платформи та координатором вищезазначеного напряму, та закликала учасників засідання долучатися до активної співпраці.

     Юлія Міклашевська, представник Всеукраїнського руху «Молодь за права споживачів», доповіла про практичний доробок взаємодії студентів та представників бізнесу як імплементацію європейських практик.

     Хенріх Данусевич, президент Латвійської торговельної асоціації, поділився власним досвідом роботи в Європейській комісії з питань торгівлі в ЄС, розповівши про знак надійності, яким захищена латвійська продукція в галузі електронної комерції.

     Член правління Всеукраїнської федерації споживачів  Андрій Ліга наголосив на слабких сторонах системи захисту прав споживачів України та необхідності її реформування в рамках імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

     Голова Всеукраїнської громадської організації «Якість життя» Олександр Ладигін навів невтішні дані статистики щодо якості товарів і послуг та вирішення спірних питань між споживачами і підприємствами торгівлі.

28.11.2014
adv
5529
остання редакція 02.06.2020
adv